Bunyó oxigén nélkül

Interjú Lantos Sárával, a víz alatti rögbi szerelmesével

[superadmin] publikálva: 2014-03-26 13:15:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Magyarországon csupán néhány éve űzik azt a sportot, mely a búvárkodás és a labdajátékok egy sajátos ötvözete. A víz alatti rögbiről, az egyesületről, s személyes élményeiről kérdeztem Lantos Sárát, az UWR Tiszavirág Vízisport Egyesület tagját.


A víz alatti rögbi egy nagyon különleges, s ugyanakkor legalább ennyire ismeretlen sportág. Mik a legfontosabb szabályok?

Ahogy azt a neve is mutatja, a játék víz alatt zajlik, egy nagyjából négy méter mély medencében. A játék célja, hogy a sós vízzel töltött lesüllyedő labdát bejuttassuk az ellenfél kapujába. Hat fős csapatok küzdenek egymás ellen, akiknek mozdulatait két búvárfelszereléssel ellátott, a víz mélyén tartózkodó, és egy, a medence partján figyelő bíró ügyeli.

Meddig tart egy mérkőzés?

A meccsek átlagosan tíz-tizenkét perc hosszúak, ez azonban versenyenként eltérő. A rendezés, a csapatok száma, de a medencék mélysége is befolyásolja egy-egy játszma időtartamát.

A sport egyik érdekessége, hogy végig víz alatt vagytok. Te mennyi ideig bírod ki egy levegővétellel?

Nem tudom pontosan, még sosem mértem le, de számos tényező közrejátszik abban, hogy meddig maradunk levegővétel nélkül a víz alatt. Ha arról van szó például, hogy még tovább kell vinni a labdát, akkor megerőlteti magát az ember, ha erre nincs feltétlenül szüksége, feljöhet a vízfelszínre.

Általában mégis nagyjából mennyi időt kell eltöltenetek odalent?

Egy meccsen belül legjobb esetben mindenkinek van egy cseréje, ilyenkor körülbelül percenként váltjuk egymást. Vannak persze rázós szituációk, teszem azt, mikor az ellenfél a kapudnál van, ilyenkor nem adhatod fel a pozíciódat, nem cserélhetsz.

Hogy zajlik nálatok egy edzés?

Bemelegítésként a felszínen úszunk, majd a víz alatt, uszonnyal és anélkül is Ezután alapvető szituációkat gyakorlunk, mint a támadás és védekezés, végül meccseket játszunk. Nagyon fárasztóak az edzések, a víz ellenállásával minden alkalommal meg kell küzdenünk. Elég intenzív mozgásformáról van szó, de idővel hozzá lehet szokni.

A víz alatti rögbi sajátossága az is, hogy három dimenzióban folyik a harc. Könnyű eszerint gondolkozni játék közben?

Nagyon nehéz ezt a fajta tájékozódást elsajátítani, hiszen egyszerre kell figyelni arra, merről érkezik a segítség, honnan jön a támadás, merre tud az egyén úszni. Idő szükséges hozzá, míg az ember megszokja, hogy minden irányba koncentrálnia kell.

Az Egyesület honlapján készült képek közül megragadta a figyelmemet a kapu. Hogyan írnád le ezt a berendezést?

Ez a kosárpalánkra emlékeztető tárgy fémből készül, s a medence aljához van rögzítve. A kapus nem lóghat bele a kapu vonalába, és a játékosok sem kapszkodhatnak meg benne. Ezek mind szabálysértésnek minősülnek.

Milyen szabálytalanságok érhetnek még játék közben?

Elsődleges szabály az, hogy a labda nem jöhet fel a víz felszínére. Ezt a bírók szabaddobással büntetik. Vannak a játékosok ellen irányuló szabálytalanságok is. Tilos többek között a másik nyakát megfogni, a felszerelését leszedni, vagy nem labdás embert támadni. A látványosan durva rúgásokat is büntetik természetesen, a kiállítás azonban elég ritka.

Érintettél olyan szabálytalanságokat, melyektől erőszakosnak tűnhet a sport. Gyakoriak a sérülések?

A labdáért való küzdelem valóban része ennek a sportnak, de alapvetően nem erről szól. A kisebb zúzódások gyakoriak, de komolyabb sérülésről nem tudok. A víz ellenállása is tompítja az ütéseket, így azokat sokkal kevésbé érezzük meg. Külső szemmel nyilván ez a bunyó a legérdekfeszítőbb, de nem csupán az egyén ereje számít. Jócskán van lehetőség taktikázásra, a gyorsaság és tüdőkapacitás kiaknázására. Nem szükséges minden harcba belemenni, így belülről tekintve nem olyan veszélyes, mint a medence mellől. Versenyek előtt még a játékosok körmét is leellenőrzik, nem nagyon hosszúak-e, így próbálják elkerülni a karmolás okozta sérüléseket.

Van bármilyen védőfelszerelésetek, esetleg külön női öltözet?

Semmi ilyesmit nem használunk, mellvédőnk sincsen. A fürdőruhán kívül uszony van rajtunk, egy orrot is fedő maszk, illetve egy fülvédős sapka. Ezen kívül egy légzőcsővel rendelkezik mindenki, aminek az a praktikus célja, hogy levegővételhez nem kell kiemelkednünk a vízből, így figyelemmel tudjuk kísérni a játékot.

Használtok valamilyen egyezményes jelet a sérülések elkerülése ellen?

Nem tudok róla, hogy lenne ilyen, de nincs is rá szükség. Lehet érzékelni az ellenfél magatartásában, mikor jön el az a pont, amikor fel kell úsznia levegőért, vagy fájdalma van. Ha nagyon próbál kiszabadulni a szorításból, és felfelé kezd úszni, elengedem, nem húzom vissza. Az ember el is adhatja a labdát, ha úgy érzi, nem bírja tovább.

Úgy tudom, több fiú van a csapatban, mint lány. Milyen az arány nálatok?

Külföldön léteznek női csapatok, a sportág ugyanis a németeknél, olaszoknál, finneknél, norvégoknál például jóval elterjedtebb, mint hazánkban. Magyarországon csupán az UWR Tiszavirág Vízisport Egyesület létezik, melynek keretein belül gyakorolhatjuk ezt a sportot. A csapat vegyes, és valóban jóval több a fiú. Amikor a legtöbb lány rendszeresen járt, hatan voltunk nagyjából húsz férfihoz képest.

Versenyeken mindig vegyes összetételű csapatok ellen játszotok?

Általában igen, de győztünk már csak fiúk ellen is. Előfordul olykor, hogy lány csapat ellen mérettetünk meg, ezek azonban nem érzem kiegyenlített küzdelmeknek.

Vonzott a sportág kiválasztásánál, hogy ennyi fiúval vagy körülvéve?

Nem ezért döntöttem a víz alatti rögbi mellett. Már régóta búvárkodom, s ez a két dolog szoros kapcsolatban áll egymással. Mindkettőnél fontos az erőnlét, a tüdőkapacitás, s természetesen mindkettő vízi sport. Az úszást túl egyhangúnak találtam, a vízilabdához képest pedig másfajta labdaérzékre van szükség, s nekem a rövidebb passzok, a sajátos taktika, a víz alatti mozgásforma jobban fekszik.

Nőként nincs nehezebb dolgod?

Egyáltalán nem ér hátrányos megkülönböztetés. Ugyanolyan tagja vagyok a csapatnak, mint bárki más. Lányként a legnagyobb harcokba nem muszáj részt vennünk, de természetesen a labdát mi sem adjuk el. Vannak bevált taktikáink, mint például az, mikor a labdáért folyó küzdelem során, amely egy idő után egyre feljebb halad a vízfelszín felé, mi alul maradunk, és az esetlegesen kihulló labdát elkapjuk.

Mit éreztél, mikor először lementél az uszodába?

Az első alkalom elég ijesztő volt, mivel aznap én voltam az egyedüli lány. Később azonban nyilvánvalóvá vált, hogy egyáltalán nem zavaró ez a férfitöbbség. Azt azonban sajnálom, hogy ilyen kevesen vagyunk, jó lenne egy teljes női csapatot alapítani Magyarországon is.

Az Egyesület oldalán olvastam, hogy szeretnétek, ha a víz alatti rögbi olimpiai sportággá válhatna. Látsz erre lehetőséget?

Sajnos, nem nagyon hiszem, hogy ez bekövetkezik. Többek között azért, mert nézőként nem látványos sportágról van szó, mivel végig a víz alatt játsszák. Ahhoz, hogy kívülről is élvezhető legyen, vagy teljesen üvegfalú medencékre lenne szükség, vagy nagyon jó minőségű kamerákra és kivetítőkre.

Mennyi lehetőségetek van itthon?

Jelenleg csak a Margitszigeten vannak megfelelő körülmények, mivel csak itt van elég mély, a toronyugrásnál is használatos medence. Több ehhez hasonlókra lenne szükségünk, így gyorsabban terjeszthetnénk a sportág népszerűségét. A másik probléma, hogy jelenleg a Búvárszövetség alá tartozunk, ahonnan kevesebb támogatást kapunk, mintha a Vízilabda Szövetség alatt játszanánk. Szponzort is nehezebb találni, a víz alatt nem látszódik a ruhánkon a reklám.

Az elmondottak alapján milyen korosztálynak ajánlod a sportot?

Bár elméletben kisebb kortól is el lehet kezdeni, a gyakorlatban nyilván megfelelő fizikumra és strapabírásra van szükség. Nálunk a legfiatalabbak tizenhat évesek, de van negyven év feletti játékosunk is.

Említetted, hogy szoktál búvárkodni. Hol szoktatok merülni? Az ebben szerzett tapasztalataid segítenek a játék során?

A búvárkodás időjárásfüggő, itthoni szezonja tavasszal és nyáron van. Medencében való gyakorlás ez esetben sem marad el. Minden évben járunk külföldre is, a Vörös-tenger gyakori és kedvelt célállomásunk. A két sport leginkább kölcsönösen támogatja és segíti egymást.

Mikor láthatunk legközelebb játszani?

Április 12-én hazai pályán megrendezésre kerül a Cseh-Osztrák-Magyar Liga budapesti fordulója, ennek keretein belül merülünk vízbe a győzelemért.

© vilagszam.hu
Galéria:Add a Twitter-hez Add a Facebook-hozA kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
PÉNZTÁRCA
Ajándékba szánhatták a pocsék figurákat
A Spar kénytelen visszavonnia terméket
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Menjünk-e Hawaiira, ha tombol a vulkán?
Az üdülőparadicsomok zavartalanul üzemelnek
RECIKLI
Pestlőrincre gurult a Juventus kamion
Hódítottak a hulladékruhák a Zila kávéháznál.

Itt jártunk: Uganda

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.06.21. 18:35 Világszám - Inforádió
Stutgart
2024.06.22. 10:05 Világszám - Inforádió
Köln
2024.06.23. 10:35 Világszám - Inforádió
Stutgart ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--