A színpompás kontinens

Afrika Expo az Utazás Kiállításon

[Kail] publikálva: 2018-03-03 17:40:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Hét év alatt 136 kiállító és 26 afrikai ország képviseltette magát a budapesti Afrika Expón és Vásáron. Csaknem negyedmillióan  voltak kíváncsiak rájuk. És ebben még nincs benne az idei mérleg. Vasárnap estig várja a látogatókat a pozitív Afrika a Hungexpo A pavilonjának 111-es standján, az Utazás kiállításon.


Nem attól leszünk afrikaiak, mert Afrikában születtünk, hanem attól, hogy Afrika megszületett bennünk. Ezzel indította útjára a 7. Afrika Expót afrikai barátainak és Afrika barátainak címzett beszédében Balogh Sándor, a Magyar Afrika Társaság elnöke. Azt mondta, nem titkolt célja a rendezvénynek, hogy a látogatók úgy járjanak, mint ahogy ő járt gyakori afrikai útjai során. Vagyis magával ragadja őket a gyönyörű és színes földrész, amely egyre inkább a figyelem középpontjába kerül. A világ vezető döntéshozói ugyanis ráébredtek, hogy Afrika fontos számukra, olyan természeti kincsek lelőhelye, melyek a többi kontinens életéhez is nélkülözhetetlenek. Az ott élő, most már félmilliárd emberből álló középosztály pedig növekvő keresletet jelent a különböző fogyasztási cikkekre.

Fontos, hogy újraélesszük azokat a gazdasági és kulturális vagy sportkapcsolatokat, amelyek a rendszerváltás viharában elvesztek - fogalmazott Balogh Sándor. Afrika egyre több figyelmet szentel hazánknak, mind többen szeretnének itt tanulni, megismerni a magyar kultúrát. Az érdeklődés kölcsönös: a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ, a HTCC hálózata,  melynek segítségével otthonosan érezhetik magukat idegenben is, egyre több sikeres üzlethez segíti a magyar vállalkozásokat. Botswana, Dél-Afrika, Gambia, Ghána, Malawi, Marokkó és Uganda is otthont ad már magyar házaknak azon a kontinensen, amely nemcsak színes, mint gyermekkorunk kaleidoszkópja, hanem a következő negyed vagy fél évszázad gazdasági motorja is lesz - mondta a Magyar Afrika Társaság elnöke. Aki egy mandinka közmondást is idézett: sok kis ember sok kis helyen, miközben sok apró dolgot megtesz, mégiscsak megváltoztathatja a világot.

Az Afrika Expo kitalálója és főszervezője, Szilasi Ildikó Afrika-szakértő fontosnak mondta, hogy a kiállítók, fellépők, az Expo égisze alatt megrendezett konferencia előadói sok új érdekes információt osztanak meg, inspirálhatják egymást, minél többeknek megmutathatják az ő színes, fejlődő és pozitív Afrikájukat.

A négynapos rendezvényen rendkívül gazdag a program. Nemcsak a legújabb üzleti lehetőségekről lehetett és lehet  tájékozódni Malawitól Marokkóig, de találkozni lehet afrikai származású hírességekkel, például Sena Dagaduval, Kembe Sorellel, szakértőkkel, írókkal.

Már a megnyitón élvezhette a közönség Abdoul Camara szenegáli díjnyertes táncművész balafon játékát és tökedényes akrobatikus táncát.

Az Afrika Expón az afrikai hárfa andalító hangjával is lehet ismerkedni. A hamisítatlan afrikai hangulathoz afrikai fehér hasú törpesünök és kíváncsi kaméleonok éppen úgy hozzájárulnak, mint a Taita Alapítvány kézműves foglalkozásai, gyöngyfűzés, maszkkészítés, afrikai társasjáték a gyerekeknek.

Két különleges kiállítás is helyet kapott az expó területén. Malawiban élő kisgyermekek egy gyorstalpaló fotós képzés után maguk kapták lencsevégre a mindennapi életet. A legjobb fotókat a Földkelte Alapítvány az Ismerd meg a Világot kiállítás keretében állította ki. Afrika maszkjai: Burkina Fasótól Kongóig címmel pedig egy magángyűjtemény legszebb, soha még be nem mutatott, értékes darabjai láthatóak.

Az idén is külön standot kapott a többi között az afrikai orvosi és gyermektámogatási missziókat is szervező Magyar Afrika Társaság (AHU), az afrikai árvaházat és iskolát támogató Taita Alapítvány, több afrikai ország vagy az Utazz Afrikába utazási iroda. És persze a fő támogató, a Magyar Kulturális és Kereskedelmi Központ, a HTCC.

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Ekkora bogarat még nem látott
Még félhet is tőle
PÉNZTÁRCA
Hogy ne jöjjön a hónap vége szindróma
Egy kis segítség az okosan költéshez
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Jönnek a személyre szabott szállodák
A Hilton szerint nem ismerünk rájuk
RECIKLI
Őskori közösségi háló
Már 300 ezer éve is megvolt

Itt jártunk: Törökország

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.03.15. 18:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1.
2024.03.16. 10:05 Világszám - Inforádió
Krabi
2024.03.17. 10:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1. ism.
Közösség
Nap lánya

Ezer gyönyörű arc

Szófelhő / Archív
--