Új nevek, nagy visszatérők az idei Szigeten

Jön a Muse és újra lesz David Guetta

[superadmin] publikálva: 2016-02-10 11:56:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Fotó: Sziget

Úgy tűnik, a Sziget szervezői idén is méltóak szeretnének lenni a tavalyi évadra elnyert "legjobb fellépőket felvonultató európai fesztivál" elismerésre, ugyanis figyelemre méltó merítést dobtak ismét a köztudatba a 2016-os programok közül. A most bejelentett nevek szinte mindegyike friss zenei anyaggal érkezik, jön pár nagy visszatérő, s több fellépőt először most, a Fesztiválköztársaság színpadain hallhatunk/láthatunk élőben.


Elsőként álljon itt a Sziget kívánsággépének 2-dik helyezettje, a tavaly megjelent Drones albummal és egy felfoghatatlanul sokszínű és izgalmas életművel visszatérő Muse. A zenekar zenei hatása és jelentősége megkérdőjelezhetetlen, ha a 21. századi rockzenéről van szó. Több mint 40 díjat nyertek 1994-es megalakulásuk óta. Ma egyértelműen a világ egyik legjelentősebb kortárs rock zenekarának számítanak, stadionokat töltenek meg a turnéikon, minden fesztiválon, ahol fellépnek, főzenekarnak számítanak és ugyan már kétszer is meghódították a Sziget közönségét, most is biztosak lehetünk benne, hogy idén is ők lesznek a Nagyszínpad egyik legnagyobb dobása.

Látványos show-val tér vissza a világ talán leghíresebb, korunk legnépszerűbb elektronikus tánczenéit jegyző DJ-je, David Guetta a Szigetre. Bármelyik kontinensen is jár, rendre több tízezres tömeg előtt lép a keverőpult mögé; a Facebookon közel hatvanmillió rajongója van, videóinak nézőszáma a YouTube-on pedig már meghaladta a Föld lakosságának felét. Legutóbbi nagylemeze, a Listen 2014 novemberében jelent meg, idén pedig ő lesz a foci EB himnuszának szerzője és előadója.

A Muse-t csak egy zenekar tudta megelőzni a Nagyszínpad kívánságlistáján, ez pedig az Arctic Monkeys. Az idei évet azonban Alex Turner Arctic Monkeys-főnök a The Last Shadow Puppets formációnak szenteli, ezért ezzel a bandával teszi tiszteletét a Szigeten. 2007-2008 egyik legnagyobb könnyűzenei szenzációja volt az Alex Turner és Miles Kane cimborája által összehozott szupergroup, a The Last Shadow Puppets. Nyolc év csend után idén januárban a Bad Habits kislemezzel tért vissza a számos brit díjjal kitüntetett zenekar, április elsején pedig végre megjelenik az Everything You’ve Come To Expect címre keresztelt második album. Tavaszi koncertjeik már teltházasak, az új dalokat és fellépéseiket hatalmas várakozás előzi meg, így biztosan kijelenthető, hogy 2016 egyik legfontosabb zenei szereplője érkezik a Szigetre, amiben az Arctic Monkeys rajongók sem fognak csalódni.

2012 óta megállíthatatlanul gyűjti rajongóit az elképesztően fülbemászó Ho Hey című indie-folk sláger, mely az amerikai The Lumineers bemutatkozó albumát platinalemezzé repítette. A folkot, indie-t, country-t stílusosan és nagyon szerethetően ötvöző dalaik fülbemászóak, kedvesek, úgyhogy hatalmas rajongótáboruk nem véletlenül várja ennyire a következő lemezüket. A 11 számos, Cleopatra című új korong április 8-án érkezik, így augusztusig még lesz sok idő megtanulni az új dalokat. A banda a Nagyszínpad késő délutáni sávjában lép majd fel.

A 2015-ös év kétségkívül a Years & Years nevétől volt hangos, hiszen a londoni elektropop trió volt a befutó a BBC Sound of 2015 listáján és nevükhöz köthető a legtöbb eladott bemutatkozó lemez is Angliában. A Years & Years szintipopjában egyaránt keverednek R’n’B-s és house-os elemek, de mindez elképesztően fülbemászó és slágeres hangszerelésben. Nagy-Britannia legújabb kedvencét először a Sziget Fesztiválon, méghozzá a Nagyszínpadon, egy szép napos délután láthatja a magyar közönség.

A kultikus elektro- dance-pop Moloko zenekar énekesnőjeként befutott Róisín Murphy szólóban is sikeres karriert tudhat maga mögött, 2005-ben és 2007-ben megjelent lemezeit mind a közönség, mind a szakma az egekig magasztalta. Az elmúlt években ugyan csak pár kislemezt és vendégszereplést (pl. Crookers, Fatboy Slim) hallhattunk tőle, de szerencsére tavaly májusban megjelent a várva-várt harmadik lemeze is. A Hairless Toys névre keresztelt album karrierjének talán legerősebb darabja, amit az A38 sátrában hallhatunk majd.

Agresszív riffekkel keményre gyúrt, ugyanakkor dallamos, virtuozitásról árulkodó rock szimfóniák és fülbemászó énekdallamok: ezt a receptet követve vált – a Sziget a38 sátrába érkező - a walesi Bullet For My Valentine a kétezres évek egyik leghíresebb rockzenekarává. Több millió lemezt adtak el világszerte, Európán kívül Észak-Amerikában és Japánban is rendkívül népszerűek. Tavaly megjelent, hatalmas sikerű ötödik nagylemezük, a Venom a zenekar legjobb oldalát mutatta meg, egyértelműsítve, hogy a metál és az érzékenység egyaránt a kisujjukban van.

26 éves kora ellenére máris figyelemreméltó karrier áll a szupertehetséges énekes-dalszerző Jess Glynne mögött: 2014 óta szinte minden megmozdulása a brit slágerlisták élén landol. Tavaly megjelent – természetesen listavezető - I Cry When I Laugh című lemezét mind a szakma, mind a közönség rendkívül pozitívan fogadta. A tavalyi év azért is különleges számára, mert Ő lett a második olyan brit énekesnő, akinek öt listavezető kislemez is fűződik a nevéhez. Generációjának egyik legnagyobb tehetségét először a Sziget A38 helyszínén láthatja a magyar közönség.

Kirobbanó formában, sorrendben ötödik stúdióalbumával, a tavaly ősszel megjelent Ire-vel mér elementáris erejű csapást a fesztiválozókra a Szigeten Ausztrália leghangosabb metalcore bandája, a Parkway Drive. Brutális riffekből, daráló dobalapokból, valamint tébolyító vokálokból felépülő zenéjüket a világ minden pontján imádják, beleértve a magyar közönséget is. Lemezeik a metalcore műfaj klasszikusainak számítanak, élő fellépéseik legendásan erősek.

A három nagydumás rapper és egy DJ-haverjuk által alapított K.I.Z. már közel tizenöt éve meghatározó szereplője a berlini és a német zenei színtérnek. Legutóbbi munkájuk, a tavalyi Hurra die Welt geht unter Németországban és Svájcban is listavezető lett. Németül beszélők előnyben a szövegeket illetően, de a ritmus és a dallamok feszes húzása mindenkit be tud majd rántani az A38 délutáni koncertjére.

Öt éve indult be és megállíthatatlanul tör előre az amerikai The Neighbourhood karrierje, akik elektronikával, néhol hip-hop és R’n’B elemekkel színesített indierock zenéjükkel turnéznak körbe a világban. A huszonéves srácok eddig két magabiztos nagylemezzel és számos slágerrel a hátuk mögött érkeznek, első alkalommal Magyarországra, pontosabban a Sziget A38 színpadára. Lazák, stílusosak, és remek dalokat tudnak írni, a következő években is sokat fogunk még hallani róluk.

Hollandia legújabb és talán legizgalmasabb női előadója Kovacs, akinek hihetetlenül erőteljes, karakteres és lélekbe markoló énekhangját sokan Amy Winehouse-éhoz hasonlítják. Első nagylemeze tavaly jelent meg Shades of Black címmel. Az European Border Breakers Award 2016-os holland nyertese, aki nagy sikerrel mutatkozott be a Eurosonic Fesztiválon is. Érdemes rá odafigyelni, a 25 éves énekesnő karrierje most fog csak igazán beindulni. Őt az A38 délutáni sávjában kell majd keresni.

Elvetemült, rafinált és merész anyagairól hírhedt kanadai elektronikus zenész, DJ-producer. A brutális erejű dalairól és mixeiről ismert dubstep-zseni Datsik már karrierjének legelején Beatport első helyezett kislemezeivel és újszerű hangzásával vált híressé. Remix listáján olyan nagy nevek szerepelnek, mint a Linkin Park, az MGMT, a Crystal Method vagy Lil Wayne, a legnagyobb sztárokkal közös dalait és fellépéseit felsorolni is nehéz lenne, legutóbbi nagy dobása a Snoop Doggal közös Smoke Bomb. Datsik szintén az A38 nagysátorban lép fel majd, éjjel.

A legendás holland Opgezwolle hip-hop kollektíva a kétezres évek elején vált egyre népszerűbbé hazájában, itt volt nagydumás MC a két jó barát, Rico és Sticks is. A két főhős hosszú kihagyás után tavaly januárban állt először színpadra közösen, ez az egyszeri alkalom nőtte ki magát és hozta meg egy turné ötletét. Rico & Stick mostani, #OpgezwolleTotNu elnevezésű koncertkörútján a legnagyobb slágereket gyűjtötték össze a különböző múltbeli zenei közreműködéseikből, úgyhogy Hollandia legjobb hip-hop bulija érkezik az A38 délutáni sávjába.

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
PÉNZTÁRCA
Dacia lett a pápamobil
A múltkor még Lamborghini volt
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Olyan akár a francia Riviéra
Antalya csodás környéke
RECIKLI
A legenda és a gyermekkorunk
Alpokalji búcsú Niki Laudától

Itt jártunk: Törökország

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.03.15. 18:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1.
2024.03.16. 10:05 Világszám - Inforádió
Krabi
2024.03.17. 10:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1. ism.
Közösség
Nap lánya

Ezer gyönyörű arc

Szófelhő / Archív
--