Tiszta Városok - Marosvásárhely

Tinik a környezetvédelemről

[Kail] publikálva: 2018-06-12 16:49:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Marosvásárhelyen az évekkel ezelőtt indított Tiszta Városok rendezvénysorozat keretein belül szervezték meg a középiskolásoknak szóló környezetvédelmi vetélkedőt.


A lényeg az volt, hogy a középiskolásokat, ezúttal a Marosvásárhelyi Református Kollégium diákjait játékos módon versenyeztessék környezettudatosságukról. A 15-16 éves fiatalok öt, egyenkénti öttagú csapatba rendeződtek, így vettek részt a vetélkedőn. A játékot Garai Bendegúz, a Középsuli internetes sorozat Bendéje vezette, a képen jobbra. Őt kérdeztük a történtekről.

- Egy viszonylag nehezebb kvízjátékkal kezdtünk, amelyben voltak igazán fajsúlyos kérdések is a környezetvédelemről. Nem maradt egyik sem megválaszolatlanul.  Ezt kicsit játékosabb versenyrész követte, több feladattal. A gyerekeknek rajzolniuk kellett - meséli Bende. "Annyit szabtunk meg, hogy egy perc alatt készítsenek minél sokatmondóbb rajzot arról, hogyan mutatnák meg azt, mi a környezettudatosság lényege, mivel lehet az embereket erre a legjobban késztetni. Sokatmondó és fantasztikus rajzok születtek, a fantázia teljesen elszabadult. Volt ott minden: elektromos autó, erdő, szelektív hulladékgyűjtő. Mindent csak vázlatosan tudtak persze lerajzolni az egy perc alatt, utána kellett elmesélniük, mit is látunk a papíron. Ez nagyon jó hangulatú rész volt, a pontozásnál az számított leginkább, hogy utólag, fél óra elteltével is ugyanúgy tudjuk-e, mi szerepel a papírlapon. Az a csapat nyerte ezt a kört, amelyiknek a legegyértelműbb volt a rajza."

"A versenyzők aztán kicsit több időt kaptak arra, hogy verset írjanak és azt előadják prózában vagy dalban. Sajnos, az éneklést senki nem vállalta. A versek viszont fantasztikusak voltak, az egyik annyira megtetszett, hogy a Miss Éden díjátadón fel is olvastam a színpadon. Arról szólt, hogy az embereknek össze kell fogniuk, hogy megmenthessék a Földet" - mondja Bende.

A legjobban az a feladat tetszett mindenkinek, amikor hulladékból kellett ruhát készíteni. Már a versenykiírásban benne állt, hogy az indulóknak hulladékot kell hozniuk magukkal - minél többet, minél változatosabbat. A rendezők is vittek különböző kartondarabokat, törött nagyítókat. Ezúttal öt perc jutott arra, hogy mindegyik csapat kijelöljön egy embert, akit felöltöztet a rendelkezésre álló hulladékból. Méghozzá úgy, hogy a ruhának is ismertetni kellett a lényegét. Mert egy emberre rá lehet csak úgy aggatni kartondarabokat, de itt mindegyiknek kellett, hogy jelentősége legyen. Az egyik csapat például a szelektív hulladékgyűjtésért folytatott csatában bevethető harci vértet kreált, de más érdekes dolgok születtek itt is. Hatalmas nevetés kísérte a feladat megvalósítását, a versenyzőknek végül rendet kellett rakniuk, a zsűri azt is pontozta, hogy ki tudja a leggyorsabban a levetett ruhát anyaga szerint csoportosítani, szelektíven rendezni.

Végül egy kukát kellett megcélozni műanyag palackkal. Ez volt az egyetlen feladat, melyben  mindenki kudarcot vallott, senkinek nem sikerült célba találnia öt próbálkozásból. Pedig egy emberként szurkolt az egész csapat az éppen aktuális dobónak. A Tiszta Városok vetélkedőt Marosvásárhelyen végül a Földosztag nevű csapat nyerte, a második helyen a Zöld fenyők, a harmadikon a Természetesek következtek. Ők is mind részt vettek a Miss Éden szépségverseny helyi döntőjén, ahol a környezettudatosság nevében a többi között szintén hulladékból készített ruhában is fel kellett vonulniuk az indulóknak.

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



Miss Éden Marosvásárhelyen

A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Bébifóka-szabadító akció
Száz éhező apróság egy eldugott tanyán
PÉNZTÁRCA
Trópusi dzsungel és városi kert
Így csábít még több vevőt a Praktiker
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Ennél exkluzívabb út nem létezik
Még a Holdon is többen jártak
RECIKLI
Agyő, másnaposság!
A finnek kitalálták

Itt jártunk: Törökország

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.03.15. 18:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1.
2024.03.16. 10:05 Világszám - Inforádió
Krabi
2024.03.17. 10:35 Világszám - Inforádió
Thaiföld 1. ism.
Közösség
Nap lánya

Ezer gyönyörű arc

Szófelhő / Archív
--