Oltási gondok Szlovákiában

Hogyan oltottak be Pozsonyban ?

[j.protic] publikálva: 2021-03-12 15:34:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Szlovákiában az éve eleje óta meglehetősen akadozva halad a lakosság koronavirus elleni beoltása. A legnagyob gondot a regisztráció okozza.


A legkomolyabb problémák akkor kezdtek mutatkozni, amikor a 70 éven felülieknek lehetővé tették, hogy regisztrálodjanak a egészségügyi minisztérium honlapján. A speciális jelentkezési lap csak az esti órákban jelent meg, azt is csak néhány percre. Pár napig valóságos nemzeti sport lett az üres helyekre és a szabad terminusokra való vadászás. Általában az idősek fiatalabb hozzátartozói álltak lesben az interneten, nekik könnyebben és gyorsabban ment az ürlapok kitöltése. A rendszer komplikált volt. Maga az államfő is elégedetlen volt, az egész regisztrálodást az életért való versenyfutásnak nevezte.Mint mondta maga is több órát töltött a számitógép előtt, hogy regisztrálja idős édesanyját, de sikertelenül.

Nekem több szerencsém volt. Fiamnak köszönhetően sikerült terminust szereznem az egyik pozsonyi kórházban. Az időpont kora délutánra szólt, erről sms-ben kaptam értesitést. Már reggel óta stresszben voltam, a hirportálok szerint az én oltási központom előtt több száz ember várakozott, sőt többen össze is verekedtek. Állitólag a rendőrséget is kellett hivni. A minisztérium szerint a gondot az okozta, hogy az oltásra várok nem tartották be a számukra kijelölt időpontot, hanem már jóval a nyitás előtt ott tolongtak a kórház előtt –nyilván a régi időkre gondoltak, amikor a sorbanállás napi rutinnak számitott. Más források szerint a regisztrálási rendszer mondott csődöt, túl sok embert regisztráltak egy időpontra.

Nos ilyen baljós előjelek után indultam délben útnak a város szélén lévő kórházba.Az első meglepetés a regisztrációs hely előtt ért.Három rendőrautó, több rendőr várakozott, a szalagokkal kijelölt sorban alig öten voltak. A regisztráció csupán néhány percig tartott, három rendelőben oltottak, gyors tempőban. A 70 éven felüliek a Pfizer vakcinát kapják. Az oltás után után még pár percet a váróteremben ültem, hátha rosszul reagálok, de semmi gond nem volt. Alig 20 perc alatt túl voltam a nagy hadmüveleten . Négy hét múlva mehetek újra. Nyilvánvalóan akkora már országos szinten is minden simábban fog menni.

Időközben az illetékesek is bevallották, hogy a szlovák oltásregisztrációba hiba csúszott. A minisztérium szerint túl sok embert regisztráltak egy időpontra, így lesznek, akiknek a regisztrációs képest csúszik majd az oltása.

Az ok, hogy több jelentkezőt regisztráltak az egyes oltópontok rendszerébe, mint amennyi vakcina jelenleg rendelkezésre áll. A hiba a kormányhivatal felhőalapú számítástechnikai rendszerének beállításakor történt – tájékoztatta a TASR-t Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője. Közlése szerint ezekben az esetekben 7 nappal később kerül sor az oltásra.

Az oltásregisztrációval kapcsolatos sorozatos hibák miatt az azóta már szintén felmentett Marek Krajčí egészségügyi miniszter menesztette az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának igazgatóját, Peter Bieliket.

A minisztérium tájékoztatása szerint óriási az érdeklődés az oltás iránt, de a vakcinaszállítmány még mindig nem elegendő. Emiatt a tárcának folyamatosan frissítenie kell az oltási stratégiát aszerint, hogy éppen milyen vakcinaszállítmány érkezik az országba, és a szakértők mit ajánlanak.

Szlovákiában egyelőre csak két vakcina áll rendelkezésre, a Pfizer-Biontech, és az AstraZeneca. Az orosz Szputnyik bevetését még halogatja a kormány.

Protics János, Pozsony

 

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
PÉNZTÁRCA
Még a nők is férfi vezetőt akarnak
Hiába hatékonyabbak a nők
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
100 éve fűrészeltek ketté egy nőt
Nyugi, bűvészkedésről van szó
RECIKLI

Itt jártunk: Uganda

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.04.26. 18:35 Világszám - Inforádió
Firenze
2024.04.27. 10:05 Világszám - Inforádió
Siena
2024.04.28. 10:35 Világszám - Inforádió
Firenze ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--