Különleges gasztroélmények Pünkösdkor

Lesd el a legjobb séfek fogásait a Gourmet Fesztiválon!

[superadmin] publikálva: 2018-05-14 16:04:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Ezen a hétvégén az OTP Bank Gourmet Fesztivál ismét elhozza a Millenárisra az ország legjobb éttermeit, cukrászdáit, borászatait. Itt lesz a világ 10. legjobb étterme és Latin-Amerika legkiválóbb női séfje és míg május 17-20. között a csúcsgasztronómia ínyencei megannyi állomáson kóstolhatnak, addig a Gasztroszínpad előadásain gyakran azt is megtudhatjuk, hogyan készülnek az étel remekek – például a Zazzi cukrászda leleplezi az Édes Álom receptjét -, de azt is megtudhatjuk, mivel ünnepel az idén 160 éves Gerbaud.


A Gasztroszínpad mind három nap ínycsiklandó történetekkel és neves éttermek képviselőivel, séfjeivel várja az érdeklődőket. A műsorvezetők Mautner Zsófia és Jókuti András lesznek. Pénteken 17 órától Szabadfi Szabi, díjnyertes pizzakészítő és Sass Dani műsorvezető nyitják meg a Gasztroszínpadot. Ide süss! c. előadásukban az egyre népszerűbb édes pizzák világába kalauzolnak el bennünket.

Ezután igazi titkokat ismerhetünk meg: a márciusban 13 év működés után bezárt Zazzi cukrászda két alapítója Varga Margit és Erdős Melinda leplezik le legnépszerűbb – és méltán hiányolt – süteményük, az Édes Álom receptjét és felidézik beteljesült álmuk legédesebb pillanatait is.

Milyen a vidék gasztronómiája? Többek között erről mesél – és persze főz is - Bicsár Attila, aki tavaly a fővárosból a villányi Sauska Pincészet éttermébe tette át székhelyét.
Az idei Gourmet Fesztivál témája a gombóc, a kaviár és a pezsgő, így ezek sem maradhatnak ki a Gasztroszínpad programjaiból. Szombaton a HER gasztro pop-up Hajdúszoboszló kedvenc nagymamáját, Balla mamát hozza el nekünk, aki az alföldi tájegységre jellemző gombócot készíti majd el a közönség nagy örömére.



A hazai gasztronómia kiválóságai mellett a fesztiválon a nemzetközi gasztro világból is kaphatunk ízelítőt. Varsóból három Bib Gourmand étterem (a Michelin kalauz „Kiváló minőség mérsékelt áron” leírással definiálja ezt a kategóriát) a Brasserie Warszawka, a Butchery & Wine, valamint a Kieliszki na Próznej séfjei közösen állnak színpadra, hogy meséljenek a kortárs lengyel gasztronómiáról, miközben szezonális zöldségeket felhasználva elkészítenek néhány tipikus tavaszi ételt. Ezeket ízlelgetve garantáltan megjön az étvágy egy kis varsói utazáshoz.

Heinz Reutbauer a világ tizedik legjobb éttermeként számon tartott bécsi két Michelin-csillagos Streierereck séfje. Az elmúlt évtizedben szinte az összes komolyabb díjat besöpörte már. A kiváló séf ezúttal másfél órás bemutatóján öt olyan ételt készít majd el, melyek sztárja a gomba lesz.

A megújult török gasztronómiába az ország legjobb séfjének választott Maksut Askar vezet majd be bennünket egy tipikus anatóliai fogással. Askar a hazájában zajló gasztroforradalom egyik úttörője, művészetének fontos része a saját értékeik újrafelfedezése és azok kortárs bemutatása.



Csallóköz mindig is az ország éléskamrája volt, halban és vadban gazdag vidék. Ennek ízeit mutatja most be a dunaszerdahelyi Villa Rosa három séfje, Bindics Imre, Czucz Péter és Tatai Róbert, akik főzés közben mesélnek a régi-új régióról.

Hogyan készül a kaviár? Számtalan filmben láttuk és hallottunk róla, talán kóstolásával is próbálkoztunk már, de valljuk be, nem igen tudnánk elregélni miként is kerül az asztalra ez a különlegesség. Eddig! Az Arany Kaviár séfje, Nyíri Szása segítségével ugyanis most mindent megtudhatunk az idei Gourmet egyik kiemelt alapanyagáról, amíg nyomon követjük annak elkészítését. A finom kaviár mellé pedig bizonyára jól fog esni majd egy pohár pezsgő a szombati nap befejeztével.

A fesztivál zárónapján, vasárnap is bőven akad még látni és kóstolni való a Gasztroszínpadnál! A poroszlói Krusper család 2010-ben nyitotta meg büfékocsiját, amiből házi réteseket, lekvárokat és szörpöket kínáltak. A Poroszlói Rétesháznak gyorsan híre ment, most pedig Krusper Tímea bennünket is beavat az igazi házi réteskészítés fortélyaiba.

Vigyázz, kész, főzz! A rajtvonalnál Kárai Dávid és Lakatos Márk, akiknek harminc percük lesz rá, hogy elkészítsék saját korábbi receptjüket, amit a másik a fesztivál tematikájára hangul. Vajon sikerül teljesíteniük a kihívást?

A versengés után egy igazán különleges vendégé lesz a színpad Kamilla Seidler, Latin-Amerika legjobb női séfjének személyében, aki Dél-Amerika csúcsgasztronómiájáról mesél majd nekünk, amibe bele is kóstolhatunk.

Édesszájúak figyelem! A Gerbaud cukrászda idén lesz 160 éves. A születésnap alkalmából a patinás cukrászda tulajdonosai, Pintér Katalin és Niszkács Anna ellátogattak a francia Cacao Barry manufaktúrába, hogy hosszas kóstolás után az ünnepi alkalomra megszülethessen a Cacao Barry Or Noir 1858 csokoládé, amit bonbon, táblás és torta változatban is kóstolhatunk majd. Ennek történetét mesélik majd el a színpadon, de a Gerbaud 160 éves múltját is megismerhetjük.

Ezután a két Michelin-csillaggal is kitűntetett Onyx séfje, Mészáros Ádám, valamint Szabó Ádám keramikus állnak majd színpadra. Amíg a keramikus az agyaggombócból elkészíti az étel szerves részeként megjelenő lebomló ökotányért, addig a séf szilvásgombócot készít, ráadásul kétcsillagosat!

Alig telt el egy év Széll Tamás hihetetlen sikerei óta, itt a hazai Bocuse d’Or utánpótlás: Magyarországot Pohner Ádám, a Kistücsök séfhelyettese képviseli majd a neves szakácsverseny európai fordulóján Torinóban. A júniusi megmérettetés előtt itt találkozhatunk utoljára Ádámmal, aki marhából készít egy igazán eredeti és izgalmas fogást.

Ezt követően már csak a finálé maradt a Gourmet díjátadóval és egy záró koccintással a kiállító éttermekkel és résztvevő gasztrokalandorokkal. A Gourmet díjat tavaly hozták létre, amellyel a közönségszavazatok és a szakmai zsűri döntése alapján is kiemelik és elismerik a fesztivál legjobb kiállítóit és ételeit.

A Gourmet fesztivál és a Gasztroszínpad részletes programjaiért irány a www.gourmetfesztival.hu oldal, ahol a megannyi kóstolót és meglepetést is magába foglaló belépő is felmarkolható.

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Román cirkuszi oroszlánok Veresegyházon
Romániában betiltották egy ilyen mutatványokat
PÉNZTÁRCA
Kockázatcsökkentési tippek profiktól
Anyagi biztonság veszélyhelyzet idején
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Lerakták az alapkövet Nagycenken
Új turisztikai attrakció készül
RECIKLI
Mi lesz digitális javainkkal a halálunk után?
Hogyan örökítsem át a titkos jelszót?

Itt jártunk: Uganda

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.06.14. 18:35 Világszám - Inforádió
Új-Kaledónia
2024.06.15. 10:05 Világszám - Inforádió
Francia területek
2024.16.16. 10:35 Világszám - Inforádió
Új-Kaledónia ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--