Fergeteges fesztivál volt Sárospatakon

Környékbeli lány nyerte el a Princessnek járó koronát

[superadmin] publikálva: 2014-08-05 18:28:00 | Nyomtatásprint

hírkép

Fotó: Dobos Imre, Szakál László

Amióta 1584 Karácsonyán Sárospatakon a Vártemplomban Balassi Bálint, a kor legnevesebb költője, végvári harcos s egyben botrányhős nőül vette az egri hős Dobó István megözvegyült lányát Dobó Krisztinát, Sárospatakon mindenki szereti a hercegnőket, a jó bulit, a történelmet és persze az izgalmas vetélkedőt. A III. Princess Fesztiválon ezek közül a hozzávalók közül mindenből volt bőségesen. Ezek után igazán nem véletlen, hogy fergeteges, két napos mulatság színhelye volt a megújult belváros, a Makovecz tér.


Már pénteken elkezdődött a történelmi show, hiszen a nagyszínpadon bemutatkoztak a hercegnő-jelöltek csapatai. A közönség pedig kiválaszthatta a számára legszimpatikusabbnak, leginkább talpra esettebbnek tartott hölgyeket, akikért két napig szurkolhattak. Nézők és hercegnők hamar egymásra találtak a Princess Fesztivál, hiszen a város apraja-nagyja eljött a fesztivál nagyszínpada elé. Sárospatakon a történelme során már sok híresség, sőt valódi hercegnők is megfordultak, de talán még ők sem gondolták volna, hogy kései utódaik ekkora mulatságot rendeznek a vár szomszédságában.

Mivel egy hercegnőnek igazán különleges képességekkel kell rendelkeznie sokféle produkcióval bizonyították tehetségüket. Ráadásul a játék már ekkor élesben zajlott és a szakértő zsűri nemcsak komolyan vette feladatát. Minden helyes válaszért valódi forintokat kaphatott egy csapat, hiszen a verseny győztese komoly összeggel lehetett gazdagabb. Egy-egy fordulóban akár tízezer forintot is lehetett nyerni.

Egy igazi középkori fesztivál nem is lehet teljes vásári hangulat, árusok, boltosok, csepürágók nélkül, így a kavalkád szinte megállás nélkül folytatódott. A sokszáz néző hol ide, hol oda telepedett, hogy részese lehessen az eseményeknek. Fiatal és öreg, kicsi és nagy élvezte a Kuckó Művésztanya Utcaszínház hamisítatlan vérbő komédiáját. A színészek igazi vándortársulathoz méltóan bevonták a közönséget a játékba éppúgy, mint tizennyolc éves fennállásuk során oly sok helyen az országban. A fergeteges  sikerből is látszott, hogy akár erdőszélen, réten, vagy kocsmaudvaron adhatnak felhőtlen vidámságot és komédiát a közönségnek.

A csodálatos ruhákban pompázó princess-jelöltek sem unatkoztak, mert Kiss Róbert Richárd már a következő különleges feladatot ismertette. Egy modern hercegnő a pénzügyekben is járatos, amit be is bizonyíthattak a lányok az OTP Fáy András Alapítvány által összeállított kvízjátékban. Természetesen minden jó válaszért itt is forintok jártak, viszont a rossz válasz levonást jelentett.

Délutánra szinte megtelt a  Makovecz tér. Mint egy valódi hercegnői lakodalomban, egymást érték a programok. A közönség szinte tűkön ülve várta az első sztráfellépő Delhusa Gjon koncertjét. A nézők szinte fejből énekelték a hatalmas slágereket Gjonival, aki rajongóival együtt élvezte a pompás hangulatot, és az egy óra végén is egymás után adta a ráadásokat.

Nem csoda, hogy a több ezer néző alig akarta leengedni a színpadról. Egész családok ropták a téren, papa, mama, gyerekek énekelték együtt vele, hogy Guantanamera. A koncert végén pedig autogramosztás közben szinte szétszedték a rajongók.

Delhusa Gjon után a hercegnők is táncra perdültek a színpadon, mert egy hercegnőnek tudnia kell táncolni. A következő feladatban különféle táncokat kellett felismerni és a lehető leggyorsabban felvenni a ritmust. Legyen az rumba, twist, keringő vagy tangó egy igazi princess soha nem jöhet zavarba, ha felkéri szíve hercege. A hölgyek sem jöttek zavarba, bár a középkori pavane már egyik-másik lánynak fejtörést okozott.

Este Kocsis Tibor állt főként tinikből álló közönsége elé megmutatva, hogy nem véletlenül nyerte meg 2011-ben az egyik híres tehetségkutatót. A tombolás nem akart szűnni és Tibi is felvette a buli fergeteges hangulatát.

Ilyen estét még nem látott Sárospatak Windischgraetz Magdolna hercegnő eljegyzése óta, pedig az nem ma volt. Bár most nem fáklyák világították be a teret, de a XXI. századi fesztiválhoz jobban illenek a színpad és disco fények.

Aki megéhezett kenyérlángost és más finom falatokat, aki megszomjazott jóféle söröket és koktélokat kóstolhatott a téren álló sátrakban. Végül a nap zárásaként az éjfélig tartó discoban ropta közönség és fellépő egyaránt.

Szombaton pedig minden folytatódott tovább. A hölgyek felvonulása után a hangulatról már délelőtt gondoskodott a 4 tagú Serengeti Troupe zenekar, akik a kelet afrikai Tanzániából jöttek el Sárospatakra a jó buli kedvéért. Nemcsak kiváló zenéket és táncokat hoztak magukkal, hanem a Magyar Afrikai Társaság üzenetét is, akik számos alkalommal indítottak önkéntes orvosi missziót Afrika világtól elzárt településeire. 2009 óta több kamionnyi adományt juttattak el Marokkóba, Szenegálba, Mauritániába, Bissau-Guineába és Maliba. Míg a fekete srácok a színpadon produkáltak fergeteges konga showt és táncokat, a közönség addig a téren táncolt önfeledten, mert ezalatt a show alatt senki nem bírt egy helyben állni.

A téren szólt a konga és a marimba, de hercegnőink már a következő feladatra koncentráltak, ami nemcsak látványosnak, de igazán különlegesnek ígérkezett. Hiszen egy hercegnőnek környezettudatosnak is lennie kell. A zsűri és a nézők egy olyan showt láthattak melyben korunk hercegnői a környezetvédelem terén is bemutathatták képességeiket és fantáziájukat. A feladat – hogy különféle újrahasznosítható hulladékból kellett ruhát tervezni és készíteni – káprázatos ruhakölteményeket varázsolt a színpadra. Ilyen bemutatókat már sok helyen rendeztek a világon és az ökotudatos hulladékruháknak óriási sikere volt Budapesten, Pozsonyban és Marosvásárhelyen is.

Volt aki nagyestélyit készített fóliacsíkokból, másokat a telefonkönyv és a magnószalag ihletett meg. Egy-egy kreációt hosszasan éljenzett a közönség, de hatalmas sikere volt a régi farmeranyagokat újra divatossá tervező Réthy Fashion modelljeinek is. Elvégre anyag nem vész el, legfeljebb átalakul. Ebben az esetben pontokká és forintokká is, hiszen ezekkel a zsűri sem fukarkodott az értékelés során.

Délután  tehetségüket mutathatták meg a princessek, hiszen erre egy hercegnőnek legalább akkora szüksége van, mint a szépségére. A hölgyek egyénileg vagy csapatban is bemutathatták, mit tudnak. Volt aki verssel, volt aki énekkel, volt aki tánccal hódította meg a nézőket és a zsűri tagjait. Ráadásul a különleges egyéni produkciókért adott pontszámok összeadódtak, így a Miss Talent vetélkedésben komoly előnyt is lehetett szerezni. A legtehetségesebb előadó Berekszászi Yvett lett, aki elképesztő ugrókötél bemutatóval kápráztatta el a zsűrit és a közönséget.

A játék folytatódott tovább és az is kiderült a következő feladatból mit éreznek legfontosabbnak a hercegnők. A kis kosarakban természetesen minden összegyűlt, a rúzstól, a slusszkulcson át, az útikönyvig. A zsűri nem győzte értékelni a sok holmit – természetesen hercegnői szempontból. Mivel rengeteg holmi gyűlt így össze – éppúgy, mint egy retikülben – az is kiderült, hogy a princess is csak nőből van. Míg a lányok a következő fordulóra, az etikett totóra készültek, addig a közönséget ismét utcaszínházi komédia szórakoztatta a bugyuta emberről, majd megkezdődött a hulladékruha show második része.

A Princess Fesztiválra természetesen nemcsak Sárospatakról  és a környékről jöttek el sokezren. S miután egy hercegnő ügyel a nemzetközi kapcsolatokra is izgalmas feladat volt megkeresni a legtávolabbról érkező nézőt. Ahogyan sárkányriasztás különféle praktikáit is be kellett mutatni, hiszen egy princess ehhez is ért.

„Beborult nékem a haj, hamar, a sorsom csupa zivatar”. Szerencsére ez a mondat csak a Dézsa című vásári komédiában állta meg a helyét, hiszen a Makovecz téren nem lehetetett borús arcokat látni és a felhők is messze elkerülték a fesztivált.

Sőt, még nagyobb lett a vigalom, amikor délután fél ötkor Fluor Tomi lépett a színpadra sokezres helyi rajongótábora elé. Nemcsak a YouTube-on, de Sárospatakon is tarolt a Partyarc és a Mizu. Ráadásul sokan azonnal feltöltötték a világhálóra a fergeteges előadás dalait. A party egészen a Princess Fesztivál fináléjáig tartott és Tomi sem mulasztotta el, hogy néhány fotó erejéig beálljon a hercegnők koszorújába.

A fináléra a hölgyek a legszebb hercegnői ruhájukban álltak Kiss Róbert Richárd mikrofonja és az egyre izgatottabban várakozó közönség elé. Este hatkor azután kiderül melyik csapat három legszebb és legtehetségesebb hölgye mérkőzik meg a 100 ezer forintnál is nagyobb fődíjért. A kétnapos kemény küzdelem végén a három ringben maradt hercegnő közül a közönség óvációja és a zsűri véleménye alapján a tolcsvai Tóth Tamara Luca fejére került a damaszkuszi korona és a vele nyeremények és egyéb ajándékok. Első udvarhölgye Gogolya Salome, máasodik pedig Kovács Anita lett a 2014-es sárospataki Princess Feszitválon.

További információk: www.princessfesztival.hu

 

 

© vilagszam.hu
Galéria:Add a Twitter-hez Add a Facebook-hozA kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Környezetvédelmi adó a napelemekre
Az akkumulátor környezetbarátabb?
PÉNZTÁRCA
Az OTP Bank is segíti a körmendi károsultakat
Ötmillió forintig a bankban lehet átvenni a kártérítést
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Újabb piramis látogatható Egyiptomban
Tört falú piramis Dahsúrban
RECIKLI
Ezt is rosszul tudtuk
Jégkorszaki meglepetés

Itt jártunk: Dánia

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

2. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

3. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

4. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

5. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

6. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

7. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

8. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

9. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

10. El sem akarjuk hinni, hogy válna Varga Judit

Egy bulvárlap círt cikket, a házaspár reagált

Műsoraink
2022.11.25. 18:35 Világszám - Inforádió
Horvátország I.
2022.11.26. 10:05 Világszám - Inforádió
Horvátország II.
2022.11.27. 10:35 Világszám - Inforádió
Horvátország I. ism.
Közösség
Nap lánya

A Fekete párduc

Szófelhő / Archív
--