Ilyen a Szürke szex

2014-12-19 12:15:00 mennyei

hírkép

A vámpírszex, az eszkimószex és a mangaszex után végre kiderül, hogy szexel Mr. Szürke. Mert kicsit késve, de annál nagyobb lelkesedéssel végre végigolvastam A szürke ötven árnyalata című bestsellert. Vagyis a trilógia első részét.



A történet nem egy Tolkien-bonyolultságú alkotás, és nem kell idősíkok között sem bolyonganunk, mint egy Joyce-regényben. A lényeg röviden összefoglalható: egy 21 éves, szűz, irodalomszakos egyetemi hallgató az iskolaújságnak készített interjú során megismerkedik egy 27 éves, ellenállhatatlanul vonzó, álomkülsejű milliárdossal, akiben tombol a tesztoszteron, és szexuális alávetettjévé teszi a lányt.

Engem az egész picit az Alkonyat-trilógiára emlékeztetett. Ott is van egy hibátlan testű férfi főszereplő, akinek minden összejön, csak az elején kellett szívnia egy kicsit. Itt is az egyetem elvégzése után négy év alatt összejönnek a milliárdok Mr. Greynek, megtanul remekül helikoptert vezetni, szponzorálja a fősulit, diplomát ad át, és még arra is van ideje, hogy berendezzen egy kínzókamrát a lakásán.

De ne legyünk igazságtalanok, a Szürke lényege nem is ez. Vitathatatlan erénye a szexuálisan megigézett főszereplőnő, Anastasia Steele vágyainak és az aktusoknak mesteri leírása. Anastasia nem tud ellenállni a szuperférfinek, aki még alávetési szerződést is írat vele.  Mr. Grey, ahol lehet, magáévá teszi durván és agresszívan, persze maradandó testi sérülés okozása azért a kontraktusban kizárva (ami egyébként csak játék, hisz eleve érvénytelen, arról sem írhatunk szerződést, hogy rabszolgák leszünk).

A szerző, E L James, kilép a romantikus lányregények világából. Férfihőse olyan, amilyen titkon nagyon sok pasi lenni szeretne: nem érdekli a másik, csak önmaga, nem szeretkezik, hanem "keményen baszik". Hősnője pedig fütyül a normákra, és enged titkos vágyainak, belemegy a férfiúr - alávetett játékba. Talán azért is lett népszerű a regény, mert ez a XXI. század kialakult nőképéhez mérve elég durva dolognak tűnik.