Hírdetésben árulja a túszait az Iszlám Állam

2015-09-11 13:24:00 V.J.

hírkép

Az ISIS nemrég saját lapjában közölte: pénzért kész megválni norvég és kínai túszaitól – írta meg a globoport.hu



Oslóban Erna Solberg kormányfő megerősítette, hogy valóban az ISIS foglya egy norvég férfi, de azt is közölte, hogy váltságdíjat nem fognak fizetni érte. “Norvégia nem fizet váltságdíjakat.”

Az iszlamisták angol nyelvű magazinjának, a Twitteren terjesztett Dabiq-nak a 66. oldalán szerepel a fotón látható ajánlat, hozzátéve, hogy csak meghatározott ideig érvényes. Arról nem esik szó, hogy hol, mikor és hogyan fogták el a két férfit, vagy hol tartják őket. Csak az áll ott, hogy “eladóak”.

Meg az, hogy “mindenkinek, akit illet a keresztesek, pogányok, szövetségeseik vagy azok közül, akik emberi “jogi” szervezeteknek hívják magukat: ezt a foglyot elhagyta a kormánya, semmit sem tett azért, hogy visszaszerezze a szabadságát.”

Alul pedig:  “Bárki, aki kifizetné a váltságdíjat érte, az átutalás érdekében a következő számon jelentkezzen. Ez csak rövid ideig élő ajánlat.” Arról, hogy mekkora pénzről van szó, és mikor jár le a határidő, nem történik említés.

A kínai túszt Fan Csinghui-nak hívják, 50 éves és tanácsadó. Norvég társát a 48 éves Ole-Johan Grimsgaard-Ofstadként azonosították, a trondheimi egyetem munkatársaként, akinek röviddel Szíriába érkezése után veszett nyoma még januárban.