Térdre esett, úgy örült egy ceruzának

2015-07-15 16:22:00 Kovacs R.

hírkép

A Magyar Afrika Társaság jóvoltából testközelből tanulmányozha a Középsuli.hu Uganda oktatását, és még az AHU itt dolgozó magyar orvosainak is segítettek.



Az ugandai gyerekek 5 évesen kezdik el az általános iskolát, már ha a szülő úgy gondolja, és ez 7 évig tart. A diákok egyenruhát hordanak, és a lányoknak kötelező a rövid haj. Iskolába járni viszont nem kötelező, vannak szülők, akik kulturális okokból egyszerűen nem küldik tanulni gyerekeiket. Emiatt a gyerekek 1/3-a nem tud írni, olvasni. 7 év után megy a diákság gimibe, ahol 6 évet tanulnak. Az általános iskola és a gimnázium is ingyenes, viszont a privát iskolák és az egyetemek nem. Az orvosin 5 évet, a jogon pedig csak 4 évet kell tanulni.

Szijjártó SaroltaSzijjártó Sarolta, az AHU jószolgálati nagykövete gyerekek gyűrűjében

Az ugandai tanulók mind nagyon tündériek és kedvesek, mikor találkoztam egy osztállyal kiránduláskor egytől-egyig az összes átölelt, és high five-ot adott.- mondta Dr. Kiss Róbert Richard, a Globoport Média Holding Cégcsoport-főszerkesztője.

Mivel a gyermekek többsége nagyon szegény, minden ajándéknak örülnek. Amikor az egyik kisgyerek színes ceruzát kapott a Magyar Afrika Társaság jószolgálati nagykövetétől, Szijjártó Saroltától, meghatottságában térdre esett és átölelte a magyar hölgyet.

A gyerekek annyira kíváncsiak, hogy a fehér vendégeket mindenhova csapatostul kísérgetik. Imádják, ha fotózzák őket, mivel legtöbbjükről még soha nem készült fotó, és mobilt vagy fényképezőgépet sem fogtak még a kezükben.

 

A Magyar Afrika Társaság hamarosan kórházat is épít, ezzel is segíti az ugandaiakat.

 

Forrás: Középsuli.hu