A tábla, amit száz éve nem töröltek le

2015-06-29 14:34:00 Sramkó Nóra

hírkép

Az Oklahoma City iskolában nagy a felfordulás, felújítják a több, mint 100 éves épületet. A renoválás során igazi kincsekre bukkantak a munkások. Az iskolatáblák cseréje során olyan régi táblákat találtak a meglévők alatt, amelyeket 1917-ben töröltek le utoljára. Az iskola együttműködve a Oklahoma Historical Society nevű helyi szervezettel célül tűzte ki, hogy a táblákat az eredeti helyükön megőrizzék.



Az évtizedekig rejtőzködő táblákon változatos rajzok, feliratok olvashatóak. A legrejtélyesebb ábra egy számokat tartalmazó kört ábrázol, senki nem tudta megfejteni egyelőre a jelentését. A táblákon olvasható szövegek nem ilyen titokzatosak. Vannak, amelyek egy zeneórán, olyanok is, amelyek társadalomismeret órán készültek. Vannak olyan feliratok, amelyek a fésű és a hajmosás fontosságára hívják fel a figyelmet. Az egyik tábla a diákok nevét őrizte meg az utókornak. Az iskola egyik jelenleg tanára, Sherry Read szerint nem lehet tudni, hogy a kiemelkedő, vagy a rosszalkodó diákokat emelte ki az, aki a táblára írt. A figuratív rajzok is magukért beszélnek. Hálaadás után járunk. Szinte minden teremben találkozunk olyan rajzokkal, amelyek ezt a régi amerikai hagyományt elevenítik fel. Az egyik képen egy rózsaszín ruhát viselő kislány etet egy pulykát.A kidolgozottság és a stílus arra utal, hogy a rajza egy tanár keze munkája.

Szerepelnek a táblákon telepesek, és a Mayflower 1620-ban Plymouth-ba történő érkezését is megörökítették. A táblák nagyon sérülékenyek, bármi kárt tehet bennük, az Oklahoma Historical Society szerint akrilüveggel kell letakarni őket. Mivel mozgatni sem célszerű a táblákat, biztos, hogy a régi helyükön maradnak, így a mai iskolai óráknak is részét fogják képezni a régi leckék - írja a Középsuli.hu.