Ezért hagynák ki a férfiak az előjátékot

2015-06-11 23:01:00 Kovacs R.

hírkép

Létezik egy olyan közhiedelem a nők részéről, hogy sok férfi azért akarja kihagyni az előjátékot az együttlétből, mert önző, és csak a saját örömszerzésére fókuszál, a másik igényeit és vágyait pedig figyelmen kívül hagyja. Azonban emögött gyakran egyéb olyan tényezők is állhatnak, amelyek hátterében lelki okok húzódnak meg, és már sokkal kevésbé vetnek rossz fényt a férfiakra.



1. Tapasztalatlanság. Az egyik leggyakoribb ok, hogy sok férfi egyszerűen azért hagyja ki, vagy fogja nagyon rövidre az előjátékot, mert nem tudja, hogy mit kellene csinálnia, hogyan kellene hozzáérnie a partneréhez, mivel tudna neki örömet szerezni, mi a jó a másiknak, stb. Tapasztalatlanságát és az emiatt való szorongását úgy próbálja leplezni, hogy egyből a lényegre tér. Egyesek úgy vannak vele, hogy még az is jobb, ha egy önző macsónak nézi őket a barátnőjük, mintha szimplán bénának vagy lúzernek.

2. Félelem a merevedés megszűnésétől. Az köztudott, hogy a túlzott szorongás nem tesz jót a szexuális válaszkészségnek, ami esetenként abban nyilvánulhat meg, hogy az illetőnek idő előtt elmúlik az erekciója. Az ettől való félelem a férfiaknál vezethet oda, hogy szeretnének minél hamarabb a tettek mezejére lépni, és nem adni időt annak, hogy lebőgjenek a kedvesük előtt, vagyis, hogy a testük kvázi elárulja őket ilyen módon.

3. Korábbi rossz tapasztalatok. A pszichológiában ismeretes a kondicionálás jelensége, amely során két, egyébként egymástól akár független dolog összekapcsolódik, és onnantól kezdve az egyik megjelenése előidézi a másikat. Így lehet ez a szexuális kudarcoknál, megszégyenüléseknél is. Azaz, ha egy férfinak rossz tapasztalatai voltak korábban, mondjuk, mert nem tudott úgy teljesíteni, ahogy szeretett volna, vagy a partnere valamilyen módon megalázta, pl. kinevette őt, vagy éreztette vele, hogy nem jól csinálja, stb., akkor ez az élmény a későbbiekben automatikusan felidőződhet, és ahhoz vezethet, hogy az illető inkább elkerüli az előjátékot.

4. Idő előtti elélvezés. Az, hogy ki meddig bírja, sok mindentől függhet, és nagy egyéni változatosságot mutat. De tény, hogy vannak, akiknek ez egy örök problémát jelent, és minden egyes szeretkezés mögött megbújik a félelem a korai magömléstől. Ez ellen pedig sokan úgy védekeznek, hogy siettetik a dolgot, és kerülik a hosszas előjátékot, nehogy idő előtt bekövetkezzen az, amitől tartanak.

5. A pornófilmek hatása. A pornófilmekben általában nagyon kicsi hangsúlyt fektetnek az előjátékra, sőt, sokszor teljesen ki is hagyják azt. Így azoknak a férfiaknak, akik ilyen filmeken szocializálódtak, nehézséget jelenthet, hogy az ott látottaktól elvonatkoztassanak, és ne azokhoz viszonyítsák a viselkedésüket, azaz, hogy felismerjék, a valóságot csak nagyon korlátozott mértékben fedik le ezek az alkotások.

 

Forrás: Középsuli.hu