15 magyar turista a földrengés helyszínén

2015-04-26 08:21:00 seifert.p

hírkép

Az újdelhi magyar nagykövetséggel kapcsolatba lépett a katmandui magyar tiszteletbeli konzul egy munkatársa, akit megkértek, hogy próbálja meg elérni azokat a magyarokat, akiknek a nepáli tartózkodásáról a magyar külképviselet tud - közölte Vajda Andrea újdelhi vezető magyar konzul az M1 aktuális csatornán vasárnap reggel.



Az újdelhi magyar konzul vasárnap hajnalban az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy továbbra sem tudni magyar halálos áldozatról vagy sérültről Nepálban, noha nem tudnak kapcsolatot létesíteni az ottani magyarokkal.

Katmanduban tartózkodik egy 15 fős magyar turistacsoport. Ennek tagjai jól vannak, de egyelőre nem tudják elhagyni a nepáli fővárost, mert a repülőtér zárva van. A konzulátus további egy magyar állampolgárról tud, aki Nepálban volt szombaton, illetve öt olyan személyről, akik huzamosabban az országban tartózkodnak, de róluk egyelőre nincsenek friss információik - mondta Vajda Andrea. Megemlítette azt is, hogy Nepálba évente 350-450 magyar turista érkezik.

Az M1 aktuális csatorna úgy tudja, legalább három magyar hegymászó volt szombaton a földrengés idején Nepálban, egyikük jelezte, hogy nem történt baja, a másik két hegymászóról azonban nincsenek információk.

A 7,9-es erősségű szombati földrengésnek a vasárnapi legfrissebb összesítések szerint 1910 halálos áldozata van, ennek legnagyobb része Nepálban, a többi Észak-Indiában, Tibetben és Bangladesben. Ez volt a legsúlyosabb katasztrófa az országban az utóbbi 81 évben. A földrengés a Katmandu-völgyben rengeteg házat a földdel tett egyenlővé, a Himalájában pedig lavinákat indított el.