Meglódult a kereslet az ingatlanpiacon

2015-04-16 14:53:00 V.J.

hírkép

Negyedével nőtt az ingatlanok iránti kereslet a tavalyi hasonló időszakhoz képest az OTP Ingatlanpont adatai szerint. Az eladások száma azonban még ennél is nagyobb mértékben, 30 %-kal, emelkedett. Szakértők szerint a nagyobb arányú ingatlan eladást a kínálat bővülése is magyarázza.



A forgási sebességben nagy különbség van a főváros és a vidéki települések között. Az eladásra szánt ingatlanok Budapesten 25 nappal hamarabb kelnek el, mint vidéken. Az OTP Ingatlanpont adatai szerint az elmúlt időszakban Budapesten a 35-40 négyzetméteres kis lakások voltak a legkelendőbbek. Átlagosan 150-240 ezer forintos négyzetméter áron keltek el. Érdekes, hogy a családi házak esetében is a 100 négyzetméternél kisebb alapterületű házakat keresték jobban, 250-370 ezer forint közötti négyzetméter áron. Vidéken a már kicsit nagyobb, 50-55 nm-es lakásokat vásárolták a legtöbben. Itt a négyzetméter árak 100 és 200 ezer forint között mozognak. Budapesttől távolabb a családi házaknál is a nagyobb alapterület a keresettebb. A leginkább preferált házak négyzetméter árai vidéken ugyanis jóval alacsonyabbak, 50-100 ezer forint közötti összegbe kerülnek.

Tapasztalatok szerint, az alacsony betéti kamatok miatt, egyre többen vásárolnak ingatlant befektetési céllal. Ez elsősorban Budapestre, valamint a főiskolával, vagy egyetemmel rendelkező vidéki városokra jellemző. Az OTP Ingatlanpont ezt az igényt felismerve, megkezdte közvetítői hálózatának bővítését, elsősorban Budapesten

Ugyancsak megfigyelhető trend a szakmában, hogy a közvetítők szerepe előtérbe került, mivel tapasztalatuk nagy segítség mind eladás, mind pedig vétel esetén. A befektetési céllal vásárlók többsége közvetítő cég segítségével találja meg ingatlanát, a szakértő tapasztalat ugyanis egy ilyen ügyletnél elengedhetetlen.