Németország nemcsak sör és virsli

2015-04-14 14:04:00 V.J.

hírkép

Németország GDP-jéhez többet ad hozzá a turizmus, mint az autóipar. Ez nem is csoda, hiszen tavaly több, mint 5 százalékkal nőtt az országban eltöltött vendégéjszakák száma. Egy turisztikai rendezvényen az is kiderült, hogy a német gasztronómia igazi titkokat rejteget.



75,5 millió vendégéjszaka – a Szövetségi Statisztikai Hivatal előzetes adatai alapján ez a beutazó turizmus mérlege. Ezzel a németországi nemzetközi beutazás sorban ötödször is rekorderedménnyel zárt. A tíz és több ággyal rendelkező szálláshelyeken január és december között folyamatosan nőtt a külföldi vendégéjszakák száma – az előző évhez képest 3,5 millióval, amely öt százalékos növekedésnek felel meg. Itt a december volt csúcsformában: még soha nem volt annyi külföldi vendégéjszaka ebben a hónapban, mint 2014-ben. Az év utolsó hónapjának büszke eredménye összesen 5,3 millió vendégéjszaka és 9 százalékos növekedés. „Ez a kiemelkedő mérleg is alátámasztja, hogy Németország megérkezett a nemzetközi úticélok legfelső ligájába. Az UNWTO Turisztikai Világszervezet legfrissebb előrejelzései szerint ebben az évben a nemzetközi utazási forgalom három-négy százalékos növekedésnek néz elébe. Németország az elmúlt évek dinamikus fejlődésére építve átlagon felüli növekedésre számít.

A Német Turisztikai Hivatal által szervezett éves sajtótájékoztatón Czeiszing Miklós, a DZT budapesti képviseletének vezetője elmondta, hogy már 2030-ig megvannak a német turizmus éves tematikus tervei is. Az idei évben a hagyományokkal és a népszokásokkal szólítják meg a turistákat. Sokan nem is tudják, hogy Németország nemcsak a káposzta és a kolbász földje, hanem igazi kulináris kalandpark, ahol 300 kenyérfajtát, 1400 féle sört, 1500 fajta kolbászt tesznek a vendég elé a különféle régiók asztalain. Ráadásul évente 10 ezer fesztivál és vásár is csábítja a felfedező kedvű turistát.

Csak az Oktoberfest rendezvényeire 6,3 millió vendég látogatott el tavaly Münchenbe. Ha ezt beszorozzuk fejenként három korsó sörrel, akkor nem csoda, hogy a turizmus igazi húzóágazat.

Aki szeretne megismerkedni Németország különleges hagyományaival, az 150 tematikus útvonal közül választhat.