Elégedetlenek az örömlányok Amszterdamban

2015-04-14 08:30:00 j.protic

hírkép

Több mint kétszáz prostituált tüntetett Amszterdamban a piros lámpás kirakatok bezárása ellen.Az amszterdami városvezetés tíz év alatt tenne rendet a piroslámpás negyedben, az örömlányok viszont attól tartanak, elvesztik a megélhetésüket és kiszolgáltatottabbá válhatnak a szervezett bűnözésnek - írja az Origo.

 



Hollandiában a legális prostitúcióra vonatkozó szabályozást 2000-ben fogadták el. A szabályozás lehetővé tette a bordélyházak működését, ezeknek a nagy része Amszterdam úgynevezett 1012-as negyedében (1012 a városrész irányítószáma) kezdte meg működését. A piros lámpás negyed jelképeivé váltak a „kirakatok”, ahol a prostituáltak „kiállítják magukat”.

A bordélyházak és a marihuánát legálisan árusító coffee shopok miatt Amszterdam Európa bulifővárosa lett, az utóbbi években azonban a városvezetés egyre inkább megpróbálta visszafordítani ezt a folyamatot. A rengeteg Amszterdamba érkező szexturista ugyanis nemcsak a legális, de az illegális prostitúciót is fellendítette – a Business Insider cikke szerint egyre többen úgy látják, a szexipar ellenőrizhetetlenné vált.

Becslések szerint Amszterdamban 5-8 ezer legális és illegális prostituált dolgozik. A holland városban több száz magyar örömlány is lehet, jelentős részük feketén árulja a testét, amiből gyakran bűnszervezetek gazdagodnak meg, a lányok pedig egyre gyakrabban válnak emberkereskedők áldozataivá.

Elvileg ezt fékezné meg a városvezetés Projekt 1012 nevű terve: a 2008-ban előkészített tervezet célja, hogy korlátozzák a jelenleg egyre csak szaporodó coffee shopok és bordélyházak számát. Ennek az egyik eleme lenne a kirakatok bezárása.

A projekttől az illegális drogkereskedelem és prostitúció visszaszorulását várják, a városvezetők gyakran hangoztatják, hogy a korlátozásokra az örömlányok biztonsága miatt van szükség. Közülük azonban ezt sokan másképp látják: a Projekt 1012 visszavonását követelő petíciót több mint 400 prostituált írta alá, akik később „Mentsük meg a kirakatokat!” címszóval szerveztek tüntetést.

„Az emberek szeretnek rólunk beszélni, de egy szót sem váltanak velünk” – nyilatkozta a Business Insidernek Anna, a tüntetés egyik résztvevője. „Íme a követeléseink listája, a szexmunkások aláírásával. Azt akarjuk, hogy leálljon a Projekt 1012, hogy ne zárjanak be több kirakatot.” Az utóbbi években a csaknem 500 amszterdami kirakatból 115-öt kényszerültek bezárni. A Business Insidernek nyilatkozók szerint a döntés csak a legális prostituáltakat bünteti, az ő zsebükből vesz ki pénzt.

Eberhard van der Laan amszterdami polgármester a projektet úgy harangozta be, mint egy az örömlányok védelmét szolgáló törvényt. A polgármester a közelmúltban több hasonló törvényt is benyújtott: visszavont egy olyan törvényjavaslatot, amely a prostituáltak kötelező regisztrációját hívta elő. Egy másik törvényjavaslata megkönnyítené számukra, hogy biztosítást kössenek és vállalkozói bankszámlát nyissanak.

A lapnak nyilatkozó Annát nem győzték meg van der Laan javaslatai. „Mit ér egy bankszámla vagy egy biztosítás akkor, ha nem is tudsz dolgozni, mert nincs hol” – kérdezte. És hogyan tudnánk fizetni a biztosításért, ha nem lesz elég pénzünk a kirakatok bezárása miatt?”