Nyári-tavaszi hózápor a határnál

2015-04-01 09:48:00 seifert.p

hírkép

Fura időjárási jelneségbe futott bele munkatársunk az M1-es autópályán Mosonmagyaróvár közelében. Pár kilométeren keresztül egy nyári záporra hasonlító, de havas esőt produkáló viharzónán haladt át. A jelenség összefuggésben lehet a klímaváltozással. Közben az éjszaka egész Magyarországon erős szél tombolt.



A viharos szélben kidőlt fák és leszakadt faágak miatt riasztották a tűzoltókat éjszaka. A 7-es úton Polgárdinál egy nagyobb faág szakadt az útra, az 51-esen pedig Kiskunlacháza közelében egy kidőlt fa teljes szélességében lezárta az útteste.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a viharos szél veszélye miatt szerdára Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Tolna, Veszprém és Pest megyére, valamint Budapestre adott ki másodfokú figyelmeztetést.

Így ezeken a területeken akár 90 kilométer/óránál erősebb széllökésekre is számítani kell. Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.