Átadták az Alvásbarát Hotel díjakat

2015-03-10 13:30:00 V.J.

hírkép

2015-ben a bangkoki Mandarin Oriental Hotel és az itthon is négy szállodát üzemeltető Accor ibis hotellánc kapta meg az alváskultúrát kiemelten kezelő szállodáknak járó Sleefriendly Hotel Award elismerést az Alvás Világnapja magyarországi rendezvényén.



A világon az emberek egyharmada alvásbeteg, vagy szenved valamilyen alvászavartól. Ezek szerint tízből hárman rosszul alszanak, aminek nemcsak fáradtság, de komoly betegség is lehet a következménye. A probléma fontosságára hívták fel a figyelmet a rendezvényen résztvevő orvos, alváskutató és neurológus szakemberek.

Sokak szerint egy szálloda „csak” alvóhely. Egy szálloda sokkal több ennél, de az biztos, hogy a vendégek elégedettségét jelentős mértékben az alvásuk minősége határozza meg   – mutatott rá az Alvásbarát Hotel díj átadásakor dr. Kiss Róbert Richard, a SleepfriendlyHotel International Program vezérigazgatója. A turizmusban is egyre jobban felértékelődik a pihentető alvás feltételeinek megteremtése. A minősítés garanciát ad arra, hogy az adott szolgáltató valóban megfelel a kategóriáján belül elvárható követelményeknek mind a vendégek, mind pedig a szakma követelményeinek a figyelembe vételével.

A SleepfriendlyHotel minősítés a pihentető alvás feltételeinek sokoldalú felmérését jelenti, amely kiterjed a szobákban az alvás alapvető eszközeinek (matrac, ágy, ágynemű) minőségére, a pihentető alvás feltételeinek (hang-, fény- és levegő körülmények), a kiegészítő eszközök és szolgáltatások (füldugó, ébresztési módok stb.) meglétére és minőségére. Az eszközök állapotára, tisztaságára, a vendégek tájékoztatására, véleményére, a vendég elégedettség mérésére, a vendégpanaszok kezelésére.

2015-ben ismét két hotel került az illusztris klub tagjainak sorába. A Magyarországon is működő Accor ibis 2012-ben indította el globális Sweet Bed koncepcióját, melynek keretében rekordidő alatt  tervezték meg és cserélték le az összes fekhelyet. Az ágyak annyira népszerűek lettek, hogy rengeteg kedvező visszajelzés nyomán a szállodalánc már interneten forgalmazza is ezeket a fekhelyeket 1000 eurós áron. A másik díjazott a bangkoki Orange Mandarin Hotel lett, mely nemcsak az alvás kényelmében, de a szállodában tartózkodás komplex rendszerében is törekszik a harmóniára és az egészségre.

Dr. Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, a SFP hotel szakmai elnöke elmondta, hogy a szállodák besorolásánál ma már fontos szempont az alvásbarát koncepció megléte.