Állja az ütéseket a legnagyobb lakossági bank

2015-03-06 12:09:00 V.J.

hírkép

Csányi Sándor, elnök vezérigazgató és Bencsik László vezérigazgató-helyettes a bank mai sajtótájékoztatóján eredményes, de nem túl sikeres évnek nevezte 2014-et, alapvetően az egyedi tételek miatt.



A csoportszintű korrigált adózott eredmény az orosz és ukrán veszteségek miatt 19%-al csökkent.  Lett volna 118 milliárd forint nyereség, de a  jogszabályok változása a devizahitelek és forinthitelek finanszírozása, a bankadó Szlovákiában elvitte ezt. Az orosz-ukrán konfliktus 33 milliárd forint veszteséget okozott. Ennek ellenére Ukrajnában bíznak a betétesek az OTP-ben. – mondta Csányi Sándor. Oroszországban on-line banki szolgáltatással indul márciusban az OTP.

A konszolidált teljesítő hitelállomány csökkent, a betétállomány tovább nőtt tavaly, a bank likviditási- és tőkehelyzet erős.  A csoport éves számviteli eredménye -102,3 milliárd forint volt, jelentős mértékű korrekciós tételek mellett. Az éves korrigált adózás előtti eredmény egyedi tételek nélkül az orosz és ukrán veszteségek miatt 20%-al csökkent. A nettó hitelek csökkenése folytatódott. A portfolióromlás üteme nőtt főképp az orosz és ukrán helyzet miatt. A céltartalékolás 84,3 %. Az elnök vezérigazgató szerint 2015-ben is folytatódik a konzervatív magatartás. A tőkehelyzet kiváló, a likviditási tartalék tovább javult, 7 milliárd euró.

A jövő biztatónak látszik, növekedés tapasztalható az ingatlan piacon, viszont a beruházási ráta a 4. negyedévben csökkent, ami eléggé aggasztó, és jelzésértékű. Pozitív hatású a növekedési hitel-program.

A jelzáloghitel folyósítás növekedett, az OTP Bank piaci részesedése 30,4%, ugyanez vonatkozik a megtakarítási piacra is. 75%-al nőtt a vállalati hitelezés is. Az OTP kiveszi a részét ebből is, miközben az egész szektorban csökkenés tapasztalható – hangsúlyozta a bank elnöke.

Az orosz és ukrán operáció miatt a Bankcsoport idei várakozásai konzervatívak. Ez a piaci helyzet tartósnak ígérkezik, amire fel kell készülni. Csányi Sándor kiemelte, hogy az osztalék várható mértéke ugyanannyi lesz, mint tavaly. A 3,4 %-os hozammal elégedettek lehetnek a befektetők.