Ilyen az eredeti Red Bull

2015-01-26 07:04:00 k.r.r.

hírkép

Ausztria szupermárkája thaiföldi találmány. Íme, lefotóztuk a remek kiszerelést. Egyébként pár éve halt meg a kitalálója, ötmilliárd dollárt hagyott hátra.



Chaleo Yovidhya az a thaiföldi férfi, aki a 70-es években kitalálta a Red Bull nevű energiaitalt. Ő állt az osztrák Dietrich Mateschitz mögött. Az eredeti ital érdekessége, hogy nem szénsavas.

Chaleo Yovihya 89 éves volt, és végelgyengülésben halt meg. 5 miilliárd dolláros vagyonával a leggazdagabb thaiok egyike volt. Az energiaitalt patikusként azért alkotta meg, hogy segítse a bangkoki taxisokat. Az italt kortyolgatva ritkábban aludtak el, többet tudtak dolgozni. A Red Bull eredeti neve Krathing Daeng. A hetvenes évek végén már egész Thaiföldön roppant népszerű volt. Pár évvel később lefordították a nevet, így született meg a Red Bull. Dietrich Mateschitz 1984-ben ismerte meg Chaleót, egy bangkoki útján. Előtte már feltűnt neki, hogy a taxisok, akik az éjszakai bulik után hazafuvarozták, mind valamilyen furcsa italt iszogatnak. Ébren tart - mondta neki az egyikük, aki tudott angolul. Mateschitz annyira lelkes lett, hogy felkereste a patikust. Közösen alapítottak egy céget. Chaleo 49%-ot kapott. 49% az osztrák befektetőé, 2% a gyerekeié lett.

Európában és a világ más részein a szemfüles osztrák üzletember futtatta be a Red Bullt. Ma Ausztria legfontosabb brandje, ismertebb a Sacher tortánál is.