Pozsonyi Karácsonyi vásár

2014-12-19 17:18:00 superadmin

hírkép

Akik jártak a bécsi vásárban és utána a szlovák főváros központjában lévő hagyományos vásárt keresik fel,  akaratlanul is összehasonlítják a két rendezvényt.



Sokak szerint a bécsi színesebb, pompásabb, ám a pozsonyiban nagyobb a kínálat, finomabbak a falatok, változatosabb az italok is. És ami nem elhanyagolható, a pozsonyi árak jóval elfogadhatóbbak mint a bécsiek.

De nem csak az étel-ital vonzza a látogatókat a pozsonyi Fő- térre. Számos kézműves kínálja itt portékáját, a kínálat nagyon bőséges, némely emléktárgy valóban nagyon ötletes. Azok akik érdeklődnek a történelem iránt szívesen idéznek a Pozsonyi kifli nevű polgári társulás standja előtt. Itt ugyan is nem csupán valódi, nagyon finom  pozsonyi kiflit kapni, hanem történelmi képeslapokat is, melyek az Osztrák-Magyar Monarchiára emlékeztetnek. Sokan meglepődnek azon, hogy a képeslapokon általában kétnyelvű, német-magyar felirat díszeleg, szlovák szavak csak ritkán láthatók.  Ezen nincs is mit csodálkozni, hisz 1919-ig Pozsonyban  a német és a magyar lakosság volt többségben.

Manapság viszont a magyar nemezetiségű  lakosság aránya alig éri el az 5 százalékot. Ezért is jó és fontos, hogy akadnak olyan polgári kezdeményezések – és nem csupán magyarok – melyek a múlt örökségének ápolásával foglalkoznak.A pozsonyi karácsonyi vásár a sötétedés után a leghangulatosabb, az ünnepi kivilágítás színvonala ugyan elmarad a bécsítől, de kellemes légkört tud teremteni, nem csoda, hogy ilyenkor van itt a legtöbb ember.

Minden este 18 órától van élő műsor is, a hatalmas színpadon az egész országból érkező folkóregyüttesek kapnak fellépési lehetőséget, természetesen karácsonyi hangulatú műsorokkal. Az idén a meleg időjárás inkább tavaszra emlékeztetett mint a télre, ám az év legszebb ünnepének hangulata már hetek óta benne volt a levegőben és ez érvényes a pozsonyi karácsonyi vásárra is, mely december 23-án zárul.