Különleges élmény – különleges helyszínen

2014-11-21 18:22:00 V.J.

hírkép

A kortárs magyar képző- és iparművészet sokszínűségébe pillanthatnak be az érdeklődők 2014. november 21. és 2015. január 31. között a Várkert Bazár Déli palotájában. A megújult épületben a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Vizuális Művészetek Kollégiuma által meghirdetett pályázat nyertesei állítják ki alkotásaikat.

 



A kiállítást november 21-én délután Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke nyitotta meg. Az ünnepélyen Gyutai Csaba, a Várgondnokság igazgatója köszöntötte a megjelent művészeket és vendégeiket, majd Sturcz János, a Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiumának vezetője mutatta be a tárlatot, melynek kurátora Pető Barna. A beszédeket követően a meghívottakat körbevezették a tárlaton, amelyet január végéig látogathatnak az érdeklődők.

Az Ybl Miklós tervei alapján készült neoreneszánsz épületben több mint százhetven képző- és iparművész alkotásával találkozhatnak a látogatók a következő két hónapban. A 14 teremben a közel kétszáz műtárgy között grafika, festmény, szobor, kerámia, textil és designalkotás is helyet kapott. A műfajilag sokszínű alkotásokban mégis közös, hogy a kortárs magyar képző- és iparművészet kérdéseibe, a kortárs alkotók dilemmáiba, érzéseibe, világról alkotott véleményeibe engednek bepillantást.

„Célunk egy olyan reprezentatív tér létrehozása, ahol az NKA által támogatott műveket minél több látogató számára elérhetővé tudjuk tenni. Ezért jött létre az „NKA Művészeti Alkotások Kiállítása” is, amely a 2013-as alkotói pályázat során született műtárgyakat mutatja be” – mondta Doncsev András.

A 2013-as alkotói pályázatra jelentkezők közül a Vizuális Művészetek Kollégiuma választotta ki szakmai szempontok alapján azt a csaknem 200 művészt, akit alkotói támogatásban részesített, a kiállítás megvalósulásához pedig 8 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott.