Ilyen a dubaji luxusvillamos

2014-11-12 17:26:00 szorenyi.p

hírkép

Légkondicionált állomásokkal és elegáns első osztályú kocsikkal várja az utasokat az Egyesült Arab Emírségek első villamosvonala, amelyet szerdán adtak át Dubajban.



A 10,6 kilométeres vonal a gyorsan fejlődő város turisták körében is népszerű délnyugati partvonalán kínál közlekedési alternatívát az autókkal szemben.

A 17 állomásosra tervezett vonal most átadott első szakaszán 11 állomás található, amelyek mindegyike zárt és légkondicionált. A tervek szerint a maradék két szakaszt, valamint a hozzájuk tartozó hat állomást 2016-ig fejezik be.

Akárcsak a dubaji metró, a villamos is külön kocsival várja a női utasokat. Ezenkívül az alapdíj kétszereséért, 6 dirhamért (mintegy 400 forint) lehet jegyet kapni az elegánsabb első osztályú kocsikba.

Mohammed bin Rásid ál-Maktúm sejk, Dubaj uralkodója olyan villamost szeretett volna építtetni, amely "a biztonságot és luxust tekintve is egyedülálló a világon" és "előkelő szolgáltatást tud nyújtani mind a lakosok, mind a látogatók számára".

Mivel Dubaj lakossága folyamatosan növekszik, a hatóságok szeretnék népszerűbbé tenni a tömegközlekedést a többnyire autópárti városban.

A vonal építése 1,09 milliárd dollárba, azaz mintegy 270 milliárd forintba került.