Győrben zárul a vándorkiállítás

2014-11-12 15:03:00 V.J.

hírkép

A 2014 Ybl Bicentenárium – A Magyar Építészet Éve tiszteletére országjáró programsorozat indult Ybl Miklós épített és szellemi öröksége valamint a magyar építészet népszerűsítésére. A tíz helyszínt érintő programsorozat a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával valósul meg.



A programsorozat november 13-án, csütörtökön, Győrbe, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumba (Esterházy Palota, Győr, Király u.17.) érkezik. Dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára nyitja meg az „Ybl200” című vándorkiállítást. A megnyitón köszöntőt mond dr. Sík Sándor, önkormányzati képviselő és Grászli Bernadett, művészettörténész a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója. A vándorkiállítás kurátorai Hidvégi Violetta, Budapest Főváros Levéltárának főlevéltárosa és Ritoók Pál az Építészeti Múzeum gyűjteményvezetője.

A programsorozat Az Építő Művész című irodalmi összeállítással folytatódik 15.00 órától. Ebben Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek a 200 éve született építészóriás életét és munkásságát elevenítik fel, korabeli dokumentumok, irodalmi részletek, valamint képek és zenei betétek felhasználásával.

A győri ünnepi programnapot Csontos Györgyi Ybl Miklós öröksége című dokumentumfilmje zárja.

A programok ingyenesek. A kiállítás 2014. november 23-ig tekinthető meg.