Milliókat adtak egy zsebóráért

2014-11-12 08:40:00 j.protic

hírkép

Rekordáron, 24 millió dollárért kelt el kedden a világ egyik legritkább és legbonyolultabb szerkezetű órája, az ifj. Henry Graves amerikai bankár számára 1932-ben készült Patek Philippe arany zsebóra a Sothebys genfi árverésén.



Ez új világcsúcs - jelentette be az aukciósház azt követően, hogy a teremben heves csata folyt az óraritkaságért. A kalapács negyedórányi licitálás után 21,3 millió dollárnál koppant, és a járulékokkal együtt a vevőnek, aki nem kívánta felfedni magát, 24 millió dollárt kell fizetnie.

Henry Graves a világ legbonyolultabb órájának elkészítésére adott megrendelést a svájci óragyártó műhelynek. A három évi kutatás és öt évi gyártás után elkészült Supercomplication Henry Graves nevű szerkezet 1989-ig meg is tartotta ezt a címét, akkor készítette el a Patek Philippe cég számítógépes segítséggel a Calibre 89 órát, amely még összetettebb.

A korábbi rekordot ugyanez a zsebóra állította be, amikor legutóbbi alkalommal, 1999-ben árverésre bocsátották, akkor mintegy 9 millió dollárért kelt el. A Sotheby s becsüsei most arra számították, hogy 15 millió dollár fölött talál új gazdára az óraritkaság.

 

A 24 időmérési funkcióra képes Supercomplication Henry Graves - amelyen egyebek mellett öröknaptár és dupla stopperóra van, mutatja a holdfázisokat, a napkelte és napnyugta idejét, továbbá a New York-i Central Park feletti éjszakai égboltot, ahogy az Graves Ötödik sugárúti otthonából látható volt - ma is működik, utoljára 1969-ben húzták fel.