Pénzintézetek zöldfalai az elsők között

2014-12-03 17:17:00 superadmin

hírkép

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk róla, hogy átadták a Zöldtető-és Zöldfal Építők Országos Szövetsége nyáron meghirdetett Az Év zöldtetője és Az év zöldfala pályázatok díjait, melynek győztese gyömrői takarékszövetkezet épületének dísze lett. A II. helyezett szintén egy pénzintézet, az OTP Bank Andrássy út 6. szám alatt található fiókjának különleges növényfala lett.



A 21. század egyik legnagyobb városi trendje az épületek zöldítése: pihekönnyű zöldtetők, pompás tetőkertek és pazar vertikális kertek különböző, sokszor meghökkentő városi felületeken. Ne gondolja senki, hogy Magyarországon ez kuriózumnak számít: csak Budapesten több mint 1 millió négyzetméter zöldtetőt és tetőkertet, valamint legalább 3 tucat kisebb-nagyobb vertikális zöldfalat találhatunk. Ráadásul ezek közül jó néhány ma már európai szinten is számon tartott remekmű.

Az idén 15. születésnapját ünneplő ZÉOSZ, azaz a Zöldtető- és Zöldfal Építők Országos Szövetsége által meghirdetett országos verseny lezártával a neves hazai és nemzetközi szakemberekből álló zsűri az október 16-i díjátadó ceremónián méltatta a pályázatokat és adta át a díjakat a FUGA Budapesti Építészeti Központban. A rendezvény ideje alatt gyönyörű tablókon volt megtekinthető valamennyi pályamű képekkel és leírásokkal, melyek elérhetők a szervezet honlapján is.

Az Andrássy úti OTP Bank fiók növényfalát kivitelező MoPa Kft. a Beltéri zöldfal kategóriában indult, és az előkelő II. helyezést szerezte meg, a közönségszavazásra épülő online fotópályázaton pedig kategóriája legszebb pályaművének bizonyult.

Egy növényfal anatómiája

A bankfiók növényfalának befoglaló mérete 50 négyzetméter, a falat megtörő két ajtónyílást leszámítva így a növényekkel befutatott terület 37 négyzetmétert tesz ki. A zöldfal raszteres zártszelvény vázra épült, erre szigetelőlemezeket erősítettek, amelyek egyben az ültetőközeg és az öntözőrendszer hordozófelületei is. A szigetelőlemezek biztosítják, hogy a zöldfalhoz szükséges víz mindig a rendszeren belül maradjon. A növényeket 15 centiméterre a falba süllyesztve helyezték el, a falat szálcsiszolt rozsdamentes acélkeret övezi. A zöldfal lábazata magába foglalja és egyben eltakarja a vízelvezető vályút, amelyet az ajtónyílások megtörnek, így azok fölé vízelvezető peremet építettek ki, amelyek  a csurgalékvizet a fal oldalán levezetik az alsó vízgyűjtő vályúba.

A növényfal vízkultúrás rendszerű, azaz a növények földdel való érintkezés nélkül, ültetőközegben fejlődnek. A speciális textilekből készült termőközeg egy teljes egybefüggő szövet, nem tagolják zsebek vagy varrások, így a növények kötetlenül ültethetőek és a növekedésüknek sem szab határokat. A zöldfal megfelelő vízellátásáért automata öntözőrendszer felel, amit az időjárástól függően finomhangolnak a MoPa szakemberei. Az öntözőrendszer tápanyag-utánpótló rendszert is tartalmaz, így gondoskodva a növények számára elegendő tápanyagról.

A növényfal végső kialakítását a belsőépítész csapattal együttműködve végezték el – a kiültetési tervbe 11 féle növény került, és az elrendezésben elrejtették az OTP betűit is. A növények egyenletes növekedését külön növényvilágító izzók biztosítják, ezek megadott időintervallumban világítják a falat, hogy a növények pihenni is tudjanak.