Minőséget ihatunk az Air France-nál

2014-10-17 11:13:00 V.J.

hírkép

Paolo Basso, a világ legjobb sommelier-je állítja össze az Air France hálózatában elérhető új borlapot. A La Premiere és a Business osztályok kínálatán a szakember a rangos „French Wine Guide" két szerzőjével, Michel Bettane-nal és Thierry Desseauve-vel dolgozik együtt. A borkínálatot kéthavonta megújítják, a törzsutasok örömére.



Az Economy és Premium Economy osztályokon pezsgőt ajánlanak az aperitifhez, a főételek mellé minőségi borok egyedülálló választéka jár. A Business osztály utasai egy innovatív, számos híres termelőt felsorakoztató borlapról válogathatnak, amely kiemeli a francia borok változatosságát. Itt fiatalabb italok is szerepet kapnak, és Paolo Basso kedvencei is ott vannak a listán, így például a 2009-es Médoc Château Rollan de By is előkelő helyen szerepel. A La Premiere kabinokban a legkiválóbb francia borok és pezsgők kerülnek terítékre, különös tekintettel a leghíresebb régiókra (Bordeaux, Burgundia, Rhone-völgy). Bettane, Desseauve és Paolo Basso a legnépszerűbb bortermő vidékekről válogattak olyan tulajdonságú italokat, amelyek alkalmasak a fedélzeti fogyasztásra.

Michel Bettane és Thierry Desseauve 1995 óta járja szakértői csapatával a francia borvidékeket, hogy minden évben elkészíthessék kiadványukat, melynek címe „Grand Wine Guide to France". Közel húsz éve készítik és fejlesztik átfogó adatbázisukat, amely a bortermelőket és boraikat gyűjti csokorba. 4 ezer borászatot látogatnak meg, 60 ezer bort jellemeznek és elemeznek, szakmai és kereskedelmi szempontok szerint is, ezek közül válasszák ki a legjobbakat.

Paolo Basso, akit 2010-ben Európa, majd 2013-ban a világ legjobb sommelier-jének választottak, jelenleg is szakmája egyik legnevesebb képviselője. Egyike annak az öt borszakértőnek, aki a kontinens és a világ legjobbja címet is megkapta. Basso olasz születésű, jelenleg Svájcban él. A Hotel Schoolban tanulta a szakmát, a borok világát pedig akkor fedezte fel, amikor különböző gourmet éttermekben gyakornokoskodott. A svájci Hivatásos Sommelier-k Szövetségében folytatta tanulmányait, valamint önállóan tett szert további ismeretekre. Később számos olyan étteremben dolgozott, amelyek a legnevesebb éttermi kalauzok lapjain tűnnek fel. A különleges és gyűjtői borok területén szerzett hatalmas tapasztalatával az egyik legelismertebb szakértőjévé vált a szakmának.