Multikulturális pénzügyi edukáció Bukarestben

2014-10-10 17:03:00 superadmin

hírkép

Az OTP Fáy András Alapítvány O.K. Központja az elmúlt két év során több mint 15.000 diákhoz juttatta el a pénzügyi, gazdasági és gazdálkodási alapismereteket. Az intézmény Európa-szerte is egyedülálló ingyenes programjaival októbertől első külföldi helyszínén, Bukarestben várja az új ismeretekre nyitott fiatalokat.



A romániai O.K. projekt hivatalos bemutatására október 9-én került sor Bukarest egyik legrangosabb gimnáziumában, a “Lazar” Kollegiumban. A megnyitón Diósi László, az OTP Bank Románia vezérigazgatója, valamint MihaelaHurezeanu, a Román Nemzeti Bank kommunikációs osztályának szakértője is részt vett.

Az O.K. Központ oktatási módszerének középpontjában a szórakoztatva tanítás áll, a fiatalok úgy tanulhatnak a pénzügyi ismeretekről, hogy közben pozitív élményeken keresztül a hallottakat rögtön a gyakorlatban is alkalmazhatják. Az intézmény szakemberei – a budapesti és nyíregyházi központ és számos vidéki helyszín mellett – rendszeresen megfordulnak határon túli iskolákban is. Tapasztalataik szerint a diákok mindenhol nyitottak a modern eszközökkel történő, korosztály-specifikus, játékos és interaktív elemekkel színesített oktatási módszerre.

Az OTP Bank Románia segítségével az O.K. Központ speciális tréningmoduljai mostantól a Bukarestben élő fiatalok számára is elérhetővé válnak, ahol az előzetes felmérések szerint Magyarországhoz hasonló jellegű hiányosságok tapasztalhatók a lakosság – és különösen a tizenéves korosztály – pénzügyi ismereteiben. A romániai projekt különlegessége, hogylehetőséget biztosít multikulturális programok megvalósítására is. A trénerek három nyelven – magyarul, románul és angolul –oktatnak majd, annak érdekében, hogy a korszerű pénzügyi ismeretek mind a román, mind a magyar iskolákba eljuthassanak.

„Az oktatóközpont kiváló példa aszinergikus lehetőségek OTP Bankcsoporton belüli alkalmazására” – jelentette ki a kezdeményezés kapcsán Diósi László, a romániai leánybank vezérigazgatója, aki azt is kiemelte, hogy a bank működésének kezdete óta szoros kapcsolatot ápolnak a helyi egyetemekkel, emellett ösztöndíjasokat támogatnak, közös kutatási munkákat végeznek, és rendszeresen fogadnak gyakorlatra diákokat – vagyis, a saját tapasztalataikra és tudásukra alapozva már eddig is sokat tettek a fiatalok pénzügyi edukációjáért.

„A bukaresti O.K. Központ gondolata tavalyaz alapítvány ügyvivőjével, Schrankó Péterrel, illetve az OTP Bank marketing és kommunikációs igazgatójával, Nagy Zoltán Péterrelfolytatott izgalmas beszélgetést követően merült fel. Kiderült,  ugyanazt gondoljuk és ugyanarra törekszünk e téren, csak az O.K Központ – mint erre a célra létrejött szervezet – rendkívül alaposan átgondolt, jól strukturált keretek között, kiforrott módszertannal és eszközökkel teszi mindezt.” – mondta a kezdetekről a vezérigazgató. „Innentől természetesen adta magát, hogy importáljuk a rendszert és itt, Bukarestben létrehozzuk az első külföldi O.K. Központot.”

„Itt is az a helyzet, hogy míg egy autó vagy akár egy mobiltelefon megvásárlásakor nagyon is alaposan megnézik az emberek, mit vesznek, addig egy hiteltermék, illetve pénzügyi szolgáltatás esetében egyáltalán nem veszik a fáradtságot, hogy tájékozódjanak és alaposan mérlegeljenek” – emelte ki Diósi László. „Jelenleg a román bankszövetség és a nemzeti bank is komolyan vizsgálja a lehetőségétegy diákoknak szóló, hatékonypénzügyi tudatosságra nevelő oktatási programnak. Ennek a kiemelt missziónak szeretnénk mi is aktív részesévé válni – immár az O.K. Központ segítségével.”

A bukaresti O.K. projekt az OTP Bank Románia támogatásával valósul meg, de  a pénzintézet szorgalmazza a különböző pályázati lehetőségek kihasználását is, melyben az OTP Consulting Romania segíti majd a Központot.