Csúcsot döntött Az oroszlánkirály

2014-09-22 19:04:00 szorenyi.p

hírkép

Az oroszlánkirály minden idők legnagyobb jegybevételű musicalje lett: 6,2 milliárd dollár (1500 milliárd forint) bevételt hoztak a zenés darabra az egész világon eladott jegyek.



Az oroszlánkirály nyár végén vette át a vezetést Az operaház fantomjától (6 milliárd dollár, 1,46 milliárd forint) - erősítették meg mindkét darab szóvivői. A musical bevétele nagyobb, mint az egyes Harry Potter- és Csillagok háborúja-filmeké, de még a legnagyobb kasszasikert, a majdnem 2,8 milliárd dollárt (681 milliárd forint) hozó Avatar című film sikerét is felülmúlja.

Az összeget csak a jegyeladásokból számították, nem vették figyelembe a poszterek, CD-k, a darabbal kapcsolatos egyéb tárgyak után járó pénzeket, valamint a film bevételét, illetve a licenszdíjakat sem. Az oroszlánkirálynak jelenleg tíz feldolgozása fut a világon: játsszák többek közt New Yorkban, Hamburgban, Németországban, egy társulat Észak-Amerikában turnézik vele.

A Disney stúdió 1994-ben mutatta be a filmet Elton John és Tim Rice zenéjével, közte a Can You Feel the Love Tonight című betétdallal, amely Oscar-díjat nyert.

Musical formájában 1997-ben mutatkozott be a történet, amelyhez Julie Taymor rendező és tervező álmodta meg az emlékezetes jelmezeket, bábokat és a díszletet. Hosszú ideje tartó sikerét filmes előzményének, közérthető, családbarát történetének tulajdonítják.