Jövőre delfintúrák lesznek az Adrián

2014-09-12 15:40:00 k.r.r.

hírkép

2015-től szervezett, ellenőrzött formában indul a delfinfigyelés Mali Lošinj mellett. Minderről Peter Mackelworth, a Blue World Institute vezetője beszélt a fenntartható turizmusról szóló parlamentközi konferencia harmadik napján, Mali Lošinjban.



A Kék Világ Intézetet 1999-ben alapították, azóta már 3 kutatóállomásuk működik. Az Adriai-tengerben élő palackorrú delfinek viselkedését tanulmányozzák, de a teknősök és a cápák magatartását is kutatják. 2003-ban kikötői oktatóközpontot hoztak létre, 2013-ban pedig megnyitották Mali Lošinjban a teknősök viselkedését figyelő részleget.

Peter Mackelworth kérdésemre elmondta: már a következő szezonban saját hajóval viszik ki a turistákat delfinlesre. A horvát környezetvédelmi és természetvédelmi minisztérium szigorú előírásainak betartásával, megfelelő távolságból lehet tanulmányozni az adriai delfineket. Mali Losinj környékén 180 palackorrú él. Mindegyiküknek van neve és személyi igazolványa - bár ez utóbbit nem tartják maguknál. Eddig is lehetett őket látni túrákon, amint játszadoznak a hajók közelében, de a következő szezontól már komoly bevételeket generálhat a szervezett, hivatalos delfinfigyelés.

Mali Lošinj lesz a székhelye a Blue World Intézet új látogatóközpontjának és tudományos bázisának is, melynek látványtervét is bemutatták a mostani konferencián.A 3537 négyzetméteres komplexum az Adriai-tenger legkorszerűbb tengerkutató és ismeretterjesztő központja lesz.