Nincs elég szemét a svédeknél

2014-09-13 08:36:00 V.J.

hírkép

Svédországban elérte a hulladék-újrahasznosítási ráta a 99 százalékot, a szeméterőművekben már olyan sok az elégetett és így energiatermelőként hasznosult hulladék, hogy az ország külföldről vásárol szemetet.



A svéd szeméttermelés egyébként kicsit alacsonyabb az európai átlagnál, ami évente és fejenként 500 kilogramm; ez a svédeknél csak 461 kg.

A kilencvenes években indult szeméterőmű-program mára odáig jutott, hogy évi 2 millió tonna hulladékot tüntet el. Az ország 32 szeméterőműve részben brit, olasz, norvég, és ír forrásból származó, importált hulladékkal működik.A statisztikák szerint egy tonna hulladék elégetésével átlagosan az egy tonna olaj elhasználásával megtermelt áram harmada állítható elő. Ehhez a szemét szelektív gyűjtése a legfontosabb előfeltétel, maga az erőmű már egészen hagyományosan működik: az elégetett hulladék hője vizet forral, gőzt hoz létre, a gőz felszáll, és megforgatja a turbinákat, amelyek aztán áramot termelnek a forgásukkal.

A szeméterőműveket egyébként sok kritika is éri, mert ugyan eltüntetik az egyébként szeméttelepeken összehordott, és a világ végéig ott álló hulladékot, de a kritikusok szerint az elégetéssel rengeteg mérgező anyagot juttatnak a környezetbe. A hulladékégetés támogatói szerint az erőművek kifinomult szűrőrendszerekkel hatékonyan védekeznek ez ellen.

A világ szeméttermelésének egyébként becslések szerint a 40 százalékát egyszerűen a szabad ég alatt eltüzelik, és ez valóban súlyos környezetszennyezési forrás.