Horvátország tesz a fenntartható turizmusért

2014-09-10 16:15:00 k.r.r.

hírkép

Parlamentek közötti konferenciát szervezett a legfiatalabb EU-tag, Horvátország turizmusért felelős országgyűlési bizottsága, a turisztikai értékek megóvása és a kulturális örökség védelme érdekében.



Goran Beus Richembergh, a horvát parlament, a Sabor turisztikai bizottságának elnöke elmondta: az EU-országok, és más államok képviselőit, valamint a nemzetközi turisztikai-környezetvédelmi szervezetek delegáltjait azért invitálták Zágrábba és Mali Losinjba, ahol a konferencia majd folytatódik, hogy közösen találjanak megoldásokat a turizmus fenntarthatóságára, vagyis arra, hogy kiszolgálják a turistákat, teljesítsék igényeiket, ez mégse okozzon visszafordíthatatlan károkat a természetben és a kulturális kincsekben.

A konferencia társelnöke, az olasz Ettore Guglielmo Epifani, az olasz parlament alsóházának kereskedelmi, gazdaságfejlesztési, kereskedelmi és turisztikai bizottsági elnöke hozzátette: Olaszországban 33 ezer hotel várja a vendégeket. Ez óriási szám, mutatja a turizmus gazdaságra gyakorolt hatását, ugyanakkor nagy felelősség is, hisz komoly munkára van szükség a természeti környezet megóvása érdekében. Egyebek közt ezt szolgálja a mostani konferencia is.

Josip Leko, a horvát parlament szóvivője elmondta: a nemzeti turisztikai politikák összehangolását is segíti a konferencia, amely új perspektívákat nyithat a turizmus európai fejlesztésében.

A háromnapos konferencián 27 ország képviselői vesznek részt, az EU-n kívül Törökországból, Marokkóból, Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából is érkezett delegáció.