Moszkvától a Vatikánig!

2014-09-07 06:25:00 superadmin

hírkép

Régi fényképek, porosodó lexikonok és persze legendák sokasága őrzi a Romanov család múltját és történetét. A dinasztia, Oroszország uralkodóházai között az utolsó, sorrendet tekintve pedig a 2. hatalomra került cári család volt. Uralkodása és befolyása nagymértékben határozta meg az orosz történelmet, hiszen 1613-tól egészen 1917-ig birtokolta a hatalmat.



A cárizmus bukása után kalandos fordulatok sokasága övezte a történetüket, de ezen nincs is miért csodálkozni. A Romanov család múltbéli vagyonának jelenkori értékével bankrendszereket, egész országokat,nemzeteket lehetne romba dönteni vagy éppen felvirágoztatni. Ennek tükrében érthető, hogy hosszú évtizedek óta nagyon sokan próbálják kibogozni vagy éppen még jobban összekuszálni az amúgy is szövevényes szálakat. Az óriási vagyont jelentő örökségből leszármazottak, jogos vagy éppen jogtalan örökösök követelték részüket, vívták vagy éppen vívják még mai is héroszi harcukat.

A Romanov-ház egyik ma is élő leszármazottja – Dimitrij Pavlovics Romanov nagyherceg unokája –Zoja Romanova erősen kötődik hazánkhoz is, mivel több évig élt Magyarországon, sőt még házassága is itt köttetett. Jelenleg is sok időt tölt Budapesten, itt mesélt nekünk kalandos történetéről.

Zoja hihetetlen értékű vagyon örökösének vallja magát. Bár a pontos számokat senki sem ismeri, de több százmilliárd dollár értékű aranyfedezetről beszélnek a bennfentesek. Nem csoda, hogy a nagyherceg unokájának is számos segítője ugyanakkor ellensége és akadályozója akad az örökségért folytatott küzdelemben. Ez az egész út annyira bonyolult és egyben kalandos, hogy akár világsikerű film is készülhetne belőle. A történet sok évtizeddel ezelőtt valahol Moszkvában indult, azóta pedig felbukkanó, majd eltűnő segítők, (például Philip Banhoffer), bankárok és ügyvédek, különféle titkosszolgálatok és nemzetközi diplomaták, vélt és valós rokonok keresztezik. A jóakarók, az ellenérdekeltek és persze a szélhámosok sokaságának köszönhetően, egész Európát behálózzák a rejtélyes és egyelőre felgöngyölítetlen szálak. Elcserélt testvér, rejtélyes házasság, amely meg sem köttetett, egyetlen kéziratban, svájci széfben rejtőző végrendelet, eltűnt nagynéni és persze rengeteg arany és dollár milliárdok.

Zoja Romanova mindezek ellenére sem adja fel a küzdelmet. Az egyébként civilben művészetismereti szakértő, világéletében exkluzív galériák vezetésével foglalkozó örökösnő, a végletekig harcol igazáért. Nem tántorítják el szándékától az atrocitások, fenyegetések. A hatalmas, világméretű vagyonért vívott harcában – a legutóbbi időkben – még a Vatikánt is felkereste, illetve annak vezetőit hívta segítségül. Hogy mekkora sikerrel? Az rövidesen kiderül, hiszen a szövevényes cselekmény nap, mint nap változik, új és még annál is újabb fejleményekkel, kalandokkal bővül.

Külön érdekessé, már-már mitikus legendává teszi a történetet, Zoja állítása– miszerint számára nem a pénz, a vagyon nagysága a vonzó, hanem leginkább a győzelem presztízse, a lelki béke és igazságszolgáltatás. Ígérete szerint, amennyiben heroikus küzdelmét egyszer siker koronázza, a tetemes vagyont képező örökségből jelentős részeket juttatna a Vatikán, Görögország, és szívünkhöz közel állóan, Magyarország számára.