Akinek az élete kész regény

2014-09-04 11:23:00 superadmin

hírkép

Van egy kis hotel, amelyet minden luxusszállónál többre értékelnek a vendégek. És ebben semmi túlzás nincs. A világ egyik legnagyobb hotelkereső portálja, a booking.com listája élén áll – már ami az értékelési pontszámot illeti. A the Mangrove Hideaway Hotel a dél-kínai tenger egyik trópusi szigetén áll, a magyar kapcsolatra itt is ráleltünk.Thaiföld, Koh Chang sziget, Salak Phet halászfalú. Itt lelhető fel a the Magrove Hideaway Hotel. Alig két éve nyílt, s máris túlszárnyalja a nagy múltú, hírneves szállodákat. A Tripadviser már első évi teljesítménye után kitüntetésre méltónak tartotta, míg a booking.com vendégértékelési listáján az élre tört. A 10-es skálán átlagosan 9,6 pontot kapott az odalátogató vendégektől - ez az az eredmény, amiről minden más hotel menedzsmentje csak áhítozik. Utánanéztünk: Bangkokban, Thaiföld fővárosában, ahol egymást érik a luxushotelek, ezt a pontszámot a világszerte ismert és elismert Intercontinental, Hilton, Peninsula és Mandarin Oriental is csak megközelíteni képes. Budapesten, Bécsben, Párizsban sincs hozzá fogható.

De mit is tud ez a kis hotel? Szép, kényelmes szobák, nagyszerű, óriás terasz, kilátással a mangrove erdőkre, jó konyha. De mindez persze édeskevés lenne, hogy felvegye a versenyt a luxust halmozó hotelekkel, sőt - a vendégek értékelését tekintve – le is győzze őket. Amiben jobb, sokkal jobb, az az emberi tényező. A személyzet valósággal lesi a vendégek kívánságát, akik pár ott töltött nap után – már-már családtagnak érezhetik magukat. És ez az a hely, ahol az igazgató úr ujjáról sem esik le az aranygyűrű, ha a reggeli, vagy a vacsora után saját kezűleg szedi le az asztalról a terítéket.

A kis tengerparti hotel kitalálója, igazgatója, tulajdonosa Olivier Quesneau-Vallot. Vele beszélgettünk, abban a reményben, hogy megfejtjük a titkot. Arra mindenesetre gyorsan fény derült, hogy Olivier – barátainak csak Oli – második hazája Magyarország. És ami Magyarországról először eszébe jut:

-Túró rúdi. Natyon finom! – mondja Oli, aki elérzékenyül a gulyáslevesre, a trappista sajtra és a lángosra gondolva is. Rögtön hozzáteszi, ez utóbbit fokhagymával és tejföllel szereti. Mindezt persze már angolul mondja, mert bár évekig élt Budapesten, a magyar nyelvet nem igazán tudta megtanulni. Meggyőződése, hogy a legnehezebb nyelv a világon. Ő csak tudja, van tapasztalata, összehasonlítási alapja, thai nyelven is beszél, sőt ír és olvas is. Anyanyelvén, a francián kívül folyékonyan beszél még angolul és spanyolul. Nem véletlenül, mert szüleivel – édesapja diplomata volt – bejárta a fél világot. Gyermekként élt Amerikában és Togóban, Indiában és Thaiföldön, valamint Magyarországon. Hazánkba felnőttként tért vissza dolgozni. Négy éven át egy francia érdekeltségű pénzintézet ügyvezető igazgatója volt. Ezután következett Kína a bankár számára, ami ugyebár egy nemzetközi hívatás. Szinte hetente tette meg a repülőutat Kína és Franciaország között, mondhatni mindig jet leg kínozta az időeltolódás miatt. Tablettával aludt, kávéval ébredt. És negyvenegynéhány évesen belefáradt ebbe az életformába. Egy nap arra ébredt, hogy váltania kell. Felmondott. És kereste az új énjét.

Thaiföld, vagy India. E két ország jött szóba, hol telepedjen le. Ahol mosolyognak az emberek.

-Az állandó stresszt és a mindennapi rutint akartam magam mögött hagyni. – magyarázta Oli, aki végül Thaiföld mellett döntött. A trópusi sziget majdhogynem egyetlen hatalmas nemzeti park. Egy halászfaluban építette fel eredeti halászház alapjaira a the Magrove Hideaway névre hallgató szállodát, ami tényleg igazi búvóhely a világ zaja elől. A személyzetet a legjobb hotelekbe küldte gyakorlatra, a dekorációt saját maga készítette, ami nem állt távol tőle, lévén annak idején képzőművészeti egyetemen tanult Franciaországban. A ház egy év alatt készült el, az első vendégeket 2012 márciusában fogadták.

-Nem hirdettük a hotelt, reklámra nem költöttünk, gondoltuk, ha elégedettek mennek el a vendégek, majd jó hírünket viszik.

Ami azt illeti, ez a terv tökéletesen bevált.

Közben a szigorú, akkurátus bankárból jókedvű, vidám házigazda lett. Mister Olivier Quesneau-Vallot ma már Oli. Az élete, ahogy mondani szokás, kész regény.

-Mondogatják is a családtagjaim, barátaim: még mindig nem kaptuk meg a könyvedet! A fejemben már kész van, csak le kellene írnom. De mikor? Várnak a vendégek! – mondja és felpattan.