Nőtt a belföldi turizmus Szlovákiában

2014-08-13 16:01:00 j.protic

hírkép

A szlovákiai polgár számára az idén majdnem háromszor drágább a külföldi nyaralás, mint a belföldi. Egy külföldön eltöltött hosszú hétvége majdnem annyiba kerül, mint egy egyhetes szlovákiai üdülés. A lakosság érzékeli az árkülönbséget, hiszen a tavalyi nyaralásoknak csupán harmada irányult külföldre.



A Szlovák Statisztikai Hivatal adatai szerint míg egy egyhetes szlovákiai nyaralás átlagosan egy főre 207 euróba kerül, addig a külföldi 573-ba. A statisztikai adatok szerint a tavalyi 5,7 millió nyaralás kétharmadát Szlovákiában töltötték. Minden jel szerint idén is ez a trend, bár az aktuális adatokat csak a szezon után lehet összegezni írja a pozsonyi Új Szó.

A szlovákiai nyaralásra átlagban fejenként elköltött 207 euró 36 százaléka a szállásra ment, 44 eurót hagytak éttermekben, szórakozóhelyeken, 75 eurót költöttek belépőjegyekre, szórakozásra, fakultatív kirándulásokra vagy szuvenírvásárlásra. Az utazásért átlagban 22 eurót kellett fizetni.

A külföldi nyaralások esetében is a szállásért fizettek legtöbbet, az egy főre jutó 571 euróból 206 jutott az elszállásolásra.. Egy külföldön, például a horvát tengerparton vagy Párizsban eltöltött hosszú hétvége körülbelül annyiba kerül, mint egy egyhetes szlovákiai nyaralás, átlagosan 178 euróba.

Bár a nyári főszezon még nem ért véget, a szlovákiai utazási irodák szerint a külföldre utazók az idén is a tengerpartot részesítik előnyben, Törökország, Bulgária, Horvátország mellett már Görögország is ismét a legkedveltebb célpontok közé tartozik. A legnagyobb szlovákiai utazási iroda, a Satur szerint az idén eddig 68 százalékkal több utat adtak el Görögországba, mint egy évvel korábban.