Belátnak a bugyi alá

2010-08-12 00:00:00 szorenyi.p

hírkép

210000 utast vizsgált meg az a testszkenner, amelyet Manchesterben teszteltek. A repülőtéren az utasok elsöprő többsége elfogadta a készüléket, sőt voltak olyanok is, akik kimondottan támogatták annak használatát.



Csupán két nő tagadta meg a vizsgálatot, ők is vallási okokból, lévén pakisztániak voltak - közölte Alan Kemp, a manchesteri repülőtér biztonsági csoportjának vezetője. A helyi törvények alapján így viszont nem léphettek a repülőgép fedélzetére. Kárpótlásul a hatóságok meghívták őket egy bemutatóra, ahol tüzetesen megvizsgálhatták a berendezéseket.

Egy vizsgálat átlagosan csupán 7 másodpercet vesz igénybe, az utasoknak annyi a dolguk, hogy a fémdetektoros kapu után a kezüket felemelve átsétálnak a testszkenner alatt. Emellett külön átvilágítják mindenkinek a cipőjét. Akinél a fémdetektoros kapu jelez, azt egyből a testszkennerhez kísérik, míg vannak olyan utasok is, akiket szúrópróbaszerűen választanak ki. Az eszköz képes kimutatni az övcsatokat, az igazolványhoz tartozó biztosítótűt, a piercingeket és a mellimplantátumokat, azonban a tetoválásokat és fogszabályzókat nem. A rögzített képek fekete-fehér fotókká alakíthatók át és ezeken szinte világítanak a fémből készült tárgyak. A felvételek számítógépes vizsgálata átlagosan 10 másodpercig tart, de ha a kezelőszemélyzet valami gyanúsat találnak, nyugodtan megvizsgálhatják és kinagyíthatják az adott képrészletet vagy akár jelezhetnek is a kollégáiknak.

A megkérdezett légiutasok 91 százaléka teljesen elfogadhatónak nevezte az eljárást, indoklásuk szerint így sokkal nagyobb a biztonságérzetük. A kimagasló eredmény ezenkívül annak is köszönhető, hogy a repülőtéri személyzet rendkívüli módon ügyel az adatvédelemre. Minden egyes szkennelés névtelenül történik és ha a rendszer nem talált semmi gyanúsat, akkor az adott felvételt azonnal törlik.