Kiderült a jeti titka

2014-07-02 14:34:00 V.J.

hírkép

Az Oxfordi Egyetem Bryan Sykes humángenetikus vezette kutatócsoportja két évvel ezelőtt arra kért minden intézményt és magánszemélyt, akik úgynevezett kriptozoológiai anyaggal rendelkeznek, hogy küldjék el a mintát genetikai vizsgálatra.



A kriptozoológia olyan, szóbeszéd vagy mitológia által leírt állatok "tudománya", amelyeknek létezése kérdéses, nem bizonyítható, vagy amelyeket általánosan kihaltnak tartanak, de olykor egyes szemtanúk mégis látni vélik őket.

A kutatóknak sikerült a beküldött minták legendás lényeit azonosítani. A misztikus állatok génjeik alapján valójában jeges-, barna- vagy feketemedvék, de ló, tehén, mosómedve, farkas vagy szarvas, sőt egy esetben ember is rejtőzött a minták mögött.

Egy rejtély azonban így is maradt: egy-egy Indiából és Bhutánból származó szőrminta néhány génszekvenciája egy körülbelül 40 ezer évvel ezelőtt élt jegesmedve génjeivel mutat hasonlóságot, míg a ma élő jegesmedvék génjeivel egyáltalán nem.

Az egyik aranybarna szőrszál olyan állattól származik, amelyet körülbelül 40 éve ejtett el Indiában egy vadász. Szerinte az állat egész másképp viselkedett, mint egy közönséges medve. A másik, vörösesbarna minta egy bhutáni bambuszerdőből ered, és a legenda szerint egy ottani jetifélétől, a migoitól származik.

Az esetről persze lehet, hogy sokaknak a székely vicc jut eszébe: „Mózes bátyám látott már medvét? Láttam hát, de az se’ az volt.”