Fűzkacsa és gatyelinkabogár

2014-06-23 17:58:00 V.J.

hírkép

Igazi táborhangulat, a magyar nyelv jó ízei, különleges nyelvi lelemények, nyelvtörténet várta az első anyanyelvi nyelvésztábor résztvevőit Sátoraljaújhelyen. A tudományosság és a nyelvi kultúra különleges programjain nemcsak a nyelvünkkel foglalkozó tanárok, kutatók vettek részt. Bárki elmerülhetett a csodálatos magyar nyelv titkaiban a rendezvény négy napján.



A program nem lehetett teljes a széphalmi Kazinczy-sírkertben rendezett megemlékezés nélkül, de a programok és előadások éppúgy szóltak az élő nyelvről, mint a nyelvtörténetről. Amellett, hogy az érdeklődők valóban izgalmas előadásokat hallhattak kognitív és funkcionális nyelvészet alapjairól, az MTVA programjának keretében Korbuly Péter előadásából az is kiderült, milyen ma a rádiós és televíziós beszéd. Dr. Kiss Róbert Richárd pedig - rádiósként és nyelvészként -, nemzetközi újságírós tapasztalatai alapján vázolta fel, mit gondolnak a magyar nyelvről szerte a világban.

Megismerhették a jelenlévők az Év szavát, sőt közös festés is volt, melynek során Göre Gábor és Gárdonyi Géza portréja került fel a másfél méteres vászonra. A sok nyelvi szórakozás és komolykodás mellett jól elfért a tűzugrás,  és egy kis ismerkedés a sátoraljaújhelyi borpincék szóra fakasztó kincseivel.

Az első nyelvésztábor rendezvényei a IV. anyanyelvi juniálishoz is jól illeszkedtek.