Milliárdos bukóban a SAS

2014-06-18 18:06:00 szorenyi.p

hírkép

Jelentős, 1 milliárd svéd koronás (34 milliárd forintos) veszteséget jelentett a februártól áprilisig tartó időszakra a skandináv SAS légitársaság, ezért várhatóan háromszáz dolgozóját elbocsátja.



elentős, 1 milliárd svéd koronás (34 milliárd forintos) veszteséget jelentett a februártól áprilisig tartó időszakra a skandináv SAS légitársaság, ezért várhatóan háromszáz dolgozóját elbocsátja.

 

A Scandinavian Airlines szerdai, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint árbevételük az előző évi 10 milliárd svéd korona után idén február és április között 8,4 milliárd koronára csökkent, adózás előtti eredményük pedig 1 milliárd 78 millió korona veszteség volt.

Rickard Gustafson, a SAS vezérigazgatója a közleményben mély csalódottságának adott hangot, mivel az eredmények az előzetesen vártnál jóval rosszabbak. Hozzátette: annak ellenére értek el ilyen rossz eredményt, hogy áprilisban rekord magasra emelkedett a járatok töltöttségi mutatója és 300 ezerrel több utast szállítottak a negyedév alatt az előző év hasonló időszakához képest.

Az eredmények után a SAS-nak további intézkedéseket kell tennie, hogy csökkentse költségeit, elsősorban a hatékonyság növelésével, valamint folytatják a cég átalakítását is, ennek következtében 1,2 milliárd koronás megtakarításra számítanak és várhatóan 300 dolgozót küldenek el. Ugyanakkor az átalakítás költségeit még pontosan nem ismerik.

Számításaik szerint, ha a kerozinköltségek, a piaci helyzet és az árfolyam-ingadozás nem változik extrém mértékben, akkor a pénzügyi évet nyereséggel zárhatják.

A SAS a skandináv térség legnagyobb légitársasága, 2013-ban 28 millió utast szállítottak 120 célállomásra, gépparkjuk 132 repülőből áll. A társaság Budapest és Koppenhága között is üzemeltet járatot.