Középiskolás szónokok versenye

2014-06-16 13:14:00 V.J.

hírkép

Briliáns érvelés, hatásos szónoki kérdés, sokatmondó hatásszünet. Az ifjú szónokok minden retorikai fegyvert bevetettek az Eötvös József Középiskolai Szónokverseny szombati döntőjében.

 



Idén sem volt könnyű helyzetben a Dr. Kiss Róbert Richárd által vezetett szakmai zsűri, amikor a legtehetségesebb fiatal szónokok közül kellett kiválasztani a legjobbat. Mint a zsűri elnöke elmondta, egy-egy pont különbség volt általában a versenyzők között. „A tanárok munkáját dicséri, hogy csak kiemelkedően jól felkészített tanulókat hallhattunk itt az országos döntőn. Bármelyikük nyerhetett volna. Nyilván a pillanatnyi formának, az apró dolgoknak is ilyenkor már van jelentősége.” Volt, aki tökéletesen, volt, aki túl pátoszosan, volt aki humorosan próbálkozott a beszéd fegyverével. Persze, az sem volt kevésbé fontos szempont az értékelésnél, ha valaki megfelelően gombolta be a zakóját. Ez már egy ilyen műfaj…

Az idei első helyezett Horváth Kristóf lett, aki pro és kontra is hozott érveket a meghatározott témában. A második helyen Kállai Zoltán, a harmadikon pedig Aradi Hanga Zsófia végzett az erős mezőnyben. Tóth Regina, szép gondolatokkal, kedves előadásával és öniróniával fűszerezett szónoklata közönségdíjat szerzett.

A verseny idén az ELTE dísztermében zajlott, és több ezer középiskolást mozgat meg évről évre.