Úszik, mint a beton

2014-06-10 15:12:00 V.J.

hírkép

Június 10-én, kedden délután elkészült a BME Építészmérnöki Kar csapatának betonkenuja, mellyel a III. Magyar Mapei Betonkenu Kupára készül az egyetem. A különleges verseny Ráckevén, a Savoyai kastély előtti Duna-ágon kerül megrendezésre 2014. június 20-án.



Nem indiánok készítették és nem bőrből. Ez a kenu valódi beton és még úszik is. Betonból hajót építeni kimagasló mérnöki teljesítmény. A magyar betontechnológia történetének meghatározó mérföldköve volt 2012, hiszen megszülettek az első magyarországi betonkenuk, melyek sikeresen helytálltak a vízi próbatételen is. Az úttörő munkában résztvevő egyetemisták, oktatók, betontechnológus szakemberek számára világossá vált, hogy a betonkenuzás olyan kaland, amelyet folytatni érdemes és kell.

Hosszas mérnöki tervezés után a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészeti Laborban ma megtörtént a látványos öntési művelet. Különleges öntési eljárással született meg az idei versenykenu.  Az elkészült hajó június 20-án száll versenybe a III. Magyar Mapei Betonkenu Kupán, több hazai és külföldi csapattal szemben 2014. június 20-án, Ráckevén.

A verseny amellett, hogy látványos és érdekes esemény, innovatív fejlesztések ihletője. A cél továbbra is változatlan, megépíteni a legjobb vízfekvésű, leggyorsabb és leginnovatívabb betonkenut. A kihívás nagy, hiszen tavaly már 64 kg volt a legkönnyebb kenu. Az idén a hölgyek is szerephez jutnak, mert női futamot is tartanak a különleges versenyen. Egy másik úttörő kezdeményezés az „OLIMPIKONOK betét futama”, ahova minden csapat 2 olimpikont nevezhet be. A versenyre természetesen csak saját készítésű betonból készült kenuval lehet nevezni.