Varsó, ahogyan még sohasem láttad - II. rész

2014-06-10 10:52:00 KIF

hírkép

Kettősség uralja a város képét Varsóban. Egyfelől modern betonházak állnak többségében a korábbi varsói gettó helyén. De a királyi palota környéke és a belváros gyönyörű arcát mutatja a Visztula felé. Az értékesebb modern épületek a központi pályaudvar közelében helyezkednek el. Itt van a Kultúra és Tudomány Palotája is.



Az ukrán-lengyel közös rendezésű Európa bajnokságra épített sportcsarnok a város kiemelkedő jelentőségű épületei közé tartozik. Megjelenésében egy klasszikus sportcsarnok kupolás épületére emlékeztet, de az oldalfalából meredő kábeltartó oszlopok, amelynek segítségével a tetőszerkezet nyithatóvá válik, mégis egy korona képét kölcsönzik az épületnek. Érdekes modern építmény a varsói Zsidó Történeti Központ épülete is. Az épület bejárata előtt a gettófelkelés áldozatainak emlékműve. Az épület egy homokkő üvegkompozíció. A belül meredeken kettéválasztott aulát magasban egy fehér híd köti össze, ami a régmúlt és a jövő közötti kapcsolatot szimbolizálja. Bent a varsói zsidóság mindennapjai elevenednek meg a kezdetektől a gettó bezárásáig. Sok érdekes kiállítás és konferenciaközpont is helyet kapott az épületben.

A Kultúra és Tudomány palotája szintén a modern épületek közé sorolható Varsóban. Mozi, kiállítások és irodák, valamint képviseletek találhatók az épületben. Az épület 30 emelet magas, a liftek, amiből összesen 8 darab van, 9 métert tesznek meg másodpercenként. Így 19 másodperc alatt visz fel a lift a kilátóteraszra, ami a 232 méter magas épület 30-adik emeletén, 117 méteren helyezkedik el. Innen meghökkentő kilátás nyílik a városra. A földszinten étterem, a kilátónál bár üzemel. Több csecsebecsét áruló bolt és még színház, konferenciaközpont is üzemel az épületben. Belülről a moszkvai metró stílusa köszön vissza, de ez egyáltalán nem von le az értékéből, a New York-i Empire State Building is leginkább arra hasonlít.

Új látványosságként elindult a folyami dereglyékkel való városnézés a Visztulán. Így mostantól a folyón hajózva látogathatjuk meg a város nevezetességeit. A királyi palotát, a Kopernikusz múzeumot, amely leginkább a mi Csodák Palotájához hasonlatos belső látványosságra. De a folyóról más perspektíva nyílik a város hídjaira és a sportcsarnokra is. A folyó vonalában, a nyugati parton nagy munkálatok folynak. Itt építik ki közép-Európa leghosszabb városi sétányát. Ahol már készen van, sorra nyílnak a bárok és kávézók a folyó partján.  A másik oldalon a part meglehetősen vadregényes. Nagy csaták folynak a városüzemeltetők és a városvédők között. A terület hasznosítása egyelőre bizonytalan. Most homokos fövenyen napozhatnak a varsóiak, a város közepén.

A túlparton terül el a „Praga”nevezetű városrész. Amit sikerült megtudnom az elnevezéséről, az az, hogy semmi köze a cseh fővároshoz. Ennyi biztos. A lengyel fémöntés egy műveletének elnevezéséből származik, amit régen ezen a területen végeztek.  Ma a város legdinamikusabban fejlődő területe, ebben az irányban terjeszkedik a város leginkább.