Többszáz gyerek építi a LEGO-tornyot

2014-05-23 16:43:00 V.J.

hírkép

Bár még nem akkora a Bazilikánál épülő LEGO építmény, hogy eltakarja a templomot, de a lelkesedés már most is rekord méretű. Gyereknapra biztosan meglesz a célként kitűzött 36 méteres magasság.



Szerda óta hatalmas a sürgés-forgás Budapesten Szent István téren. Idén itt épül fel a hagyományos LEGO-kockákból készülő torony. Dániából 5-6 kamion szállította az építőanyagot, a normál méretű LEGO-elemek millióit. Az idő is kegyeibe fogadta a vállalkozást. A szervezők és az építők szerint biztosan meghaladják a 36 méternél is nagyobb magasságot és ezzel felállítják a Guinness rekordot. Sokan dolgoznak a sátrakban egész nap, a Dániából érkezett szakavatott mesterek irányításával, hogy vasárnapra testet öltsön a 10 emeletes háznál is magasabb látványosság.

Az építés mellett persze különféle programok is vannak a téren. Az OTP Fáy András Alapítvány O.K. központ sátránál például gyorsasági LEGO építésben mérhetik össze tudásukat a résztvevő gyerekek. A feladat itt annyi, hogy egy Lego kockákból kirakott építményt minél hamarabb összerakjanak. A játék győztese az általa felépített készítményt meg is kapja. Naponta 11 órakor és 15 órakor vasárnapig LEGO építő akadémiát is tartanak. Az Akadémia előadásán Dóczy Balázs LEGO építési bemutatót tart, melyen keresztül építési fortélyokat oszt meg a résztvevőkkel. Az Akadémia elvégzéséről amúgy Master Builder oklevelet is kapnak azok a résztvevők, akik előzetesen regisztrálnak az O.K. Központ sátrában.

Péntek délután egyébként már 10 méternél járt a LEGO torony magassága, de újabb és újabb építőelemekkel nő óráról-órára Budapest új szenzációja, a turisták nagy örömére. A LEGO-toronyépítés komoly hagyományokkal rendelkezik. A világszerte milliók kedvenc kreatív játékát jelentő kis építőelemekből most 46. alkalommal építik fel a világ legmagasabb tornyát. Az ötnapos rendezvény alatt kicsiket és nagyokat különleges programok szórakoztatják olyan fellépőkkel, mint Fluor Tomi, Farkasházi Réka, a Buborék Együttes vagy az Animal Cannibals.