Soha sem kell leszállnia

2014-04-17 16:45:00 V.J.

hírkép

Soha nem kell üzemanyagot beletölteni. Az új napelemes repülőgép csak napenergiát használ és többször körülrepülheti a földet. Sajnos, csak a pilóta utazhat a fedélzetén. Az őrült svájciak fejlesztették ki.



A Svájcban, a payerne-i légitámaszponton szerdán bemutatott új napelemes repülőgép szárnyai 72 méteresek, szélesebbek még egy Boeing 747-es légibuszéinál is, miközben 2,3 tonnás súlya csak 150-ede ez utóbbiénak, nagyjából egy nagyobb autóénak felel meg.

Az együléses Solar Impulse 2 az elődjénél jobb tápegységgel rendelkezik a szárnyait borító 7200 napelem által felvett napenergia tárolásához, könnyebb anyagból készült, és szárnyainak fesztávolsága is nyolc méterrel nagyobb. Nem mellékes, hogy az ülés is sokkal kényelmesebb, hiszen a pilótának egyhuzamban több napot és éjszakát kell eltöltenie benne az óceánok átrepülése közben.

Az új repülőgépmodellnek képesnek kell lennie több mint 120 órán – öt napon és öt éjszakán - át egyhuzamban repülni, mert alacsony sebessége miatt ennyire időre van szüksége az Atlanti- és a Csendes-óceán légterének átszeléséhez.