Amiben 13-ok vagyunk a csehek listáján

2014-04-02 10:06:00 szorenyi.p

hírkép

Magyarország a 13. legnépszerűbb turisztikai célország a csehek számára - derült ki abból a kimutatásból, amelyet szerdán hozott nyilvánosságra a cseh statisztikai hivatal.



A CSÚ kimutatása szerint tavaly 90 ezer cseh állampolgár látogatott Magyarországra. A statisztikába csak a minimálisan négy vendégéjszakát meghaladó utak kerültek be.

Az első számú célország a cseh turisták számára már évek óta Horvátország, ahová tavaly 797 ezren látogattak el, döntő mértékben a tengerpartra. A második helyen Olaszország (526 ezer), míg a harmadikon Szlovákia (496 ezer) áll. Olaszországban a tenger és a műemlékek, Szlovákiában pedig a hegyek, elsősorban a Magas-Tátra és a termálfürdők a legkeresettebbek a csehek körében.

A negyedik és az ötödik helyen Görögország és Ausztria (egyaránt 339 ezer) van, míg a hatodikon Törökország (280 ezer cseh turistával). Az első tíz közé került még Spanyolország, Franciaország, Egyiptom és Bulgária. Magyarország előtt végzett még Tunézia és Németország is.

A cseh turisták átlagban 8,4 napot töltöttek külföldön, ami 0,1 százalékkal több, mint 2012-ben. Ugyanakkor a külföldi turistautak száma éves szinten tavaly 4 százalékkal visszaesett, amit a szakértők a gazdasági helyzetnek tulajdonítanak. Szintén 4 százalékkal csökkent a belföldi üdülések száma is.

Az utazási irodák által szervezett kirándulások a külföldi utak 52 százalékát tették ki, ami magasabb arány, mint 2012-ben.

Bár az eladott utak száma tavaly nem növekedett, a magasabb árak következtében az országban működő majdnem ezer utazási iroda és ügynökség összesített bevételei mintegy 7 százalékkal voltak magasabbak, mint 2012-ben. Konkrét számokat a CSÚ nem közölt.