Újra átnézik az eltűnt repülő utaslistáját

2014-03-16 19:03:00 j.protic

hírkép

Az eltűnt malajziai repülőgép utáni kutatásban részt vevő országok száma 25-re nőtt az eddigi 14-ről - jelentette be vasárnap a malajziai közlekedési miniszter.



Kuala Lumpur azt követően kérte újabb országok csatlakozását, hogy arra a következtetésre jutottak: a repülőgép sokkal messzebbre juthatott, mint korábban gondolták. A malajziai hatóságok abban reménykednek, hogy újabb műholdas adatok kerülnek elő a géppel kapcsolatban.

Arra kértek minden országot, ha van a birtokában ilyen adat, bocsássa a rendelkezésükre. Ezenkívül arra kérik a nemzetközi közösséget, hogy segítsen felderíteni az utasok társadalmi, politikai hátterét, mert meggyőződésük, hogy a gépet a fedélzeten szándékosan eltérítette valaki vagy valakik. Franciaország máris bejelentette, hogy Malajziába küld három olyan szakembert, akik tapasztaltak a polgári légiforgalmi nyomozásban.

 

A malajziai hatóságok házkutatást tartottak a gép kapitánya és másodpilótája otthonában. Ennek eredményéről egyelőre csak annyit közöltek: egyik pilóta sem kérte, hogy a másikkal vezethesse a gépet.

Közben Kínában egyre többen bírálják Malajziát amiatt, hogy eddig lassan haladt a nyomozás, és csak a minap jutottak arra a következtetésre, hogy a repülőgép messzebbre juthatott, így utólag elvesztegetettnek tűnik a kutatásra eddig fordított idő. A gépen zömmel kínaiak utaztak.

Miután kiderült, hogy öt órával az eltűnése után is rögzített a gépről származó jeleket egy műhold, újra vizsgálják, hogy terrortámadás történhetett-e.

Egyre valószínűbb, hogy eltéríthették az éppen egy hete eltűnt maláj utasszállítót. A maláj miniszterelnök bejelentése szerint az eltűnés után öt órával is rögzített a gépről származó jeleket egy műhold. Azt, hogy 239 utassal a fedélzetén hová lett a gép, még mindig nem tudni.

A maláj hatóságok most újra előveszik az utaslistát és megpróbálják egyenként elemezve kideríteni, hátha mégis egy terrorakció zajlott a fedélzeten. Annak aki kikapcsolta a kommunikációs rendszert, ugyanis profi szinten kellett értenie a repüléshez.