Eltéríthették az eltűnt maláj repülőgépet

2014-03-15 08:53:00 szorenyi.p

hírkép

A maláj miniszterelnök magyar idő szerint szombat reggel tartott sajtótájékoztatót az eltűnt maláj repülő kutatásáról, ahol azt mondta:  nagyfokú bizonyossággal mondhatjuk, hogy a repülőgép kommunikációs eszközeit kikapcsolták.



A kormányfő, Najib Razak azt is megerősítette, hogy a repülőgép mozgása – amit katonai radarok és műholdas kommunikáció alapján tudnak többé-kevésbé rekonstruálni – „a fedélzeten lévő valamely személy szándékos magatartásából következik".

A miniszterelnök szerint ugyanakkor a gépeltérítésről szóló információk ellenére a hatóságok az összes lehetséges forgatókönyvet vizsgálják. Az új információk alapján a maláj hatóságok átnézik a repülő személyzete és az utasok múltját, hogy kiderítsék a potenciális gépeltérítő személyét, tudósít a Reuters.

Egy névtelen malajziai kormányzati forrás szerint eltéríthették az eltűnt maláj gépet, az egyik pilóta, vagy egy repülési tapasztalattal bíró másik személy szándékosan változtatta meg a gép repülési irányát. A névtelen forrás szerint szándékosan kapcsolták ki a repülő kommunikációs eszközeit és szándékosan úgy repültek vele, hogy a radarok minél kevésbé vegyék észre.



Malajzia befejezi a gép keresését a Dél-Kínai tengeren és átcsoportosítja az erőforrásait.