A bajor kastélyok mesevilága

2010-07-26 00:00:00 Bajory Á. Rita

hírkép

A ma ezreket vonzó építészeti csodák miatt, II. Lajos egykor teljesen kiürítette a királyi kincstárt és szegénységbe sodorta a bajor népet. A politikából kiábrándult, fiatalon a trónra került uralkodó az építészet és a művészet világába menekült. Saját szórakozásának bolondja lett.



Csodálatos élmény a meredek hófödte hegycsúcsok között autókázni nyár derekán. A nap rákacsint a hegyvonulatok között meghúzódó, jégkorszak alkotta gleccsertavak felszínére, és fényben fürdeti a tájat. Az Alpok lábánál elterülő Allgäu vidéken apró falvak sorjáznak egymást után. Az itt lakók számára ismeretlen az irodai munkarobot és a zacskós leves. Kétkezi munkából vígan megélnek, a saját kertjük pedig az éléskamrájuk. Az igazi ementáli sajt és a bajor tej semmihez nem hasonítható fantasztikus ízű, nem véletlen hogy a legjobb biotermékeket forgalmazó cégek innen szerzik be az alapanyagokat.

II. Lajos bajor király valóságban is megteremtette a saját álomvilágát. A fenyvesek ölelésében, egy meredek sziklaszirtre építette a csodálatos neuschwansteini kastélyt. A fehér falak és bástyák messziről kitűnnek a hegyoldalból és a csipkézett tornyok nyújtózkodnak az ég felé.

A hóbortja nem merült ki pusztán egyetlen kastély tervezésében. A II. Maximilián által 1832-ben építtetett Hohenschwangau várat a germán lovagi mondák alapján neogótikus stílusban újította fel. Az államügyeket félretéve egy másik kastélyban, a Linderhofban hódolt kedvenc időtöltésének. A Graswangtal völgyében álló, neorokokó palotát, versailles mintájára álmodta meg. A gyönyörű park és a mesterséges barlang érdekessége sem ér fel azzal a minden bizonnyal felemelő élménnyel, hogy a király egy hatalmas kagylót formáló ágyban ringatózva nézte az ablaka előtt lezúduló patak lépcsősen kialakított vízesését. A különc uralkodó csak pár hónapig élvezhette teljes pompájában a menedékhelyeit, mert a bajor kormány bolondnak nyilvánította a 40 éves királyt, és száműzte. Három nap múlva, orvosával együtt holtan találták a Stambergi tóban. Az igazságot azóta is a homály fedi.



A hóbortja nem merült ki pusztán egyetlen kastély tervezésében.