Ilyen a hóvirágmező Alcsútdobozon

2014-03-09 08:00:00 k.r.r.

hírkép

Reggel odatelefonáltunk, és a kedves hölgy közölte: még érdemes megnézni a kecses hóvirágokat.



Magyarország legnagyobb hóvirágmezője még úgy is csodálatos, hogy lassan már lefelé bóbiskol a virágok szirma. A hóvirágot kétszáz éve telepítették be, 2005 óta védett (10 ezer forint szálanként, mondta anyám). Alcsútdobozon többféle fajta hóvirág is pompázik. Maga az arborétum kellemes, a virágokon kívül van egy szép kastélyhomlokzat, egy csinos templom, és egy kis kápolna egy miniszigeten.

A séta után be lehet térni a közeli Sport étterembe, a jegyhez adnak 15%-os kupont is. Hétvégén sokat kell várni, annyian vannak. A kerti rész a legszebb, belül egyszerű abroszos vendéglő. A pincér kedvesen figyelmeztet, hogy negyven perc, mire kihozza az ételt. Utólag azt mondom, megérte várni bőven. Egyrészt kint jó volt üldögélni a napsütésben, másrészt várakozáson felüliek lettek az ételek. A gólkirály öröme fantázianevű finomság lényegében aszalt szilvás csirke sajttal. Remekül sikerült. Finom volt a Fogas Kárpáti módra is, és tökéletesen filézett.

Amit lehetne javítani: elkelne még pár pad a kertben, és egy hosztesz, aki leülteti a vendégeket a zsúfolt napokon. Az arborétum bejáratánál kellene egy tábla nyíllal, a szórólapon pedig egy térkép. Az étterem kapujánál meg kicsit ijesztő a fenyegetőzés, hogy riasztóval meg egyebekkel védett terület, talán elég lenne ezeket este kirakni. Ezzel együtt a Stadion éttermet csak ajánlani tudom, itt érdemes falatozni az arborétum megtekintése után vagy előtt.  Távozás előtt a feleségem még kijavított az egyik prosin pár pici helyesírási hibát, ezért firkálta össze, bocsi.