Szélerőművek lassíthatják a hurrikánokat

2014-02-28 12:15:00 superadmin

hírkép

Kutatók állítása szerint szélerőműparkok telepítésével a tengerre megállíthatók, vagy jelentősen gyengíthetők lennének azok a hurrikánok, melyek az utóbbi időben hatalmas pusztítást okoznak az Egyesült Államokban.



A tengerre telepített szélerőművek még azelőtt legyengítenék a hurrikánokat, mielőtt azok elérik a szárazföldet - adta hírül a Daily Mail. A Standofrd egyetem kutatói az eddigi három legnagyobb hurrikánnal (Isaac - New Orleans, 2012; Sandy - New Jersey, 2012; Katrina - New Orleans, 2005) szimulálták az elmélelet, és azt találták, hogy a szélerőművekkel akár 150 km/órás sebességre is csökkenthették volna a hurrikánok erejét, valamint a tenger hullámait akár 79 %-kal is mérsékelni lehetett volna, ezáltal a több milliárd dolláros károkat meg lehetett volna előzni.

A számítógépes szimulációk után azt látták, hogy pl. a Katrina hurrikán esetében 78 ezer szélturbinával jelentősen gyengülhetett volna a hurrikán, mielőtt a szárazföldre ér. Bár rengeteg erőműről van szó, a Sandy hurrikán például 82 milliárd dollár kárt okozott három államon keresztül, így mindenképpen elgondolkoztató egy ilyen jellegű beruházás az USA partjainál